Hlavní obsah

Hospody a kavárny zdražují. Pivo v Praze i nad 70 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pivo, nealko a nezřídka i za jídlo si návštěvníci restaurací a kaváren musí s novým rokem připlatit. Daň z přidané hodnoty na točené pivo i nealkoholické nápoje stoupla z deseti na jednadvacet procent, a provozovatelé to hned promítli do cen. Někde pivo zdražili i o sedm korun.

Foto: Profimedia.cz

Zvýšení DPH je znát v kavárnách i hospodách

Článek

V plzeňské poměrně lidové restauraci V Háji na Bílé Hoře na okraji města stoupla hned na Nový rok cena desetistupňového piva Gambrinus z 38 na 42 korun, půllitr Prazdroje podražil o sedm korun na 61 Kč.

„Zvedli jsme ceny právě o tolik, o kolik stouplo DPH,“ řekl Novinkám Jiří Dolanský ze zmíněného podniku. „Limonády podražily o šest procent, ceny jídel jsme zatím nechali na původní úrovni,“ doplnil Dolanský.

Místní štamgasti podle něj ani příliš nenadávají, zákazníky připravoval na nepopulární krok delší dobu. „Od začátku jim říkám, že za to nemohu, ať si to vyřídí s vládou,“ podotkl Dolanský.

Tvrdá data: Hospody zdražily za poslední roky o třetinu, nejvíc polévku a guláš

Ekonomika

V restauraci Ossegg na pražských Vinohradech nyní stojí pivo desítka 52 korun a dvanáctka 58 Kč. Zatím nezdražili, ale chystají se na to. Ceny půjdu nahoru nejspíš o pět korun. „Vedení nechtělo zdražovat, ale když šla nahoru DPH, tak musíme,“ naznačil výčepní.

Opodál v hospodě U Dandů podražila od prosince desítka Gambrinus z 41 na 45 korun. V Nádražní restauraci v Dejvicích se zase za půllitr Staropramenu platí nově 38 korun místo loňských 35 Kč. V restauraci Červený jelen v centru hlavního města ale vyjde plzeň už na 75 korun.

Podniky restauratéra Luboše Kastnera, které jsou i v Plzni, přitom aktuálně zvedly ceny jen o korunu či dvě. „Chceme hostům vrátit jejich podporu z minulých let,“ řekl Kastner. U nealka ale přenesli zvýšení DPH na lidi více, podle něj to tak dělá většina podniků.

Espresso dražší o deset korun

Kavárny v centru Prahy zvedly často ceny o desetikorunu, bez ohledu na to, jestli u espressa nebo capuccina. „Ve vinohradském bistru Mezi srnky mi řekli, že je to kvůli dani, zvedla se o jedenáct procent,“ sdělil Novinkám Martin Pospíšek. Zdražení na 75 korun za kávu ale představuje zvýšení ceny zhruba o 15 procent.

Krušovická Šalanda v Mladé Boleslavi zvedla ceny jen mírně a další zdražení nechystá. Cena piva se tam drží pod padesátikorunou. Desítka z tanku vychází na 39 korun, jedenáctka na 42 Kč stejně jako hořké nealko pivo. Dvanáctka je za 48 korun.

„Cena piva teď zůstala. Zvedli jsme ji už v minulém roce, ale jen o pár korun. Teď se zvyšovala cena jídla a nějaké nealko,“ řekla Právu číšnice Eliška Korceltová. Lahvička coly podle ní podražila o čtyři koruny, třetinka tak nyní podle nápojového lístku vyjde na 46 korun.

Ceny jídel z poledního menu se zvýšily zhruba o desetikorunu. Nyní se pohybují v rozmezí od 159 do 199 korun. Nejlevnější bylo na čtvrtečním jídelníčku telecí maso na paprice s rýží nebo houskovým knedlíkem, nejdražším jídlem z menu byla grilovaná vepřová kotleta s medovo-hořčičnou omáčkou a steakové hranolky. Polévky vyšly na 42 korun.

Anketa

Zdražila vaše oblíbená restaurace?
Ano, výrazně
76,3 %
Ano, ale jen trochu
14 %
Zatím ne
9,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6611 čtenářů.

Nižší DPH u potravin: Žádné velké zlevňování se nekoná

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám