Hlavní obsah

Operace proti rebelům v Jemenu zvedla ceny ropy o pět procent

Aktualizováno

Světové ceny ropy ve čtvrtek stouply o zhruba pět procent poté, co Saúdská Arábie a její spojenci z regionu zahájili vojenskou operaci proti šíitským povstalcům v Jemenu, napsala agentura Reuters. Tím prochází klíčová cesta pro dodávky ropy z Blízkého východu do Evropy.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Šíitští rebelové hrozí zbraněmi na shromáždění proti leteckým útokům v hlavním městě Jemenu Saná

Článek

Severomořská ropa Brent během čtvrtka zdražila až o tři dolary na barel. Část zisku ale nakonec odevzdala a obchodování zakončila na 59,19 dolaru za barel, což představovalo nárůst o 2,71 dolaru, tedy 4,8 procenta na barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zdražila rovněž o více než dva dolary čili o 4,5 procenta, na 51,43 dolaru za barel.

V pátek dopoledne ale ceny ropy klesly, brent se prodával za 57,98 a americká WTI za 50,21 dolaru za barel.

Účelem operace v Jemenu, za kterou stojí koalice deseti států, je podle saúdskoarabského velvyslance v USA "ochraňovat a hájit legitimní vládu". Saúdská Arábie údajně vyslala do akce 150 tisíc vojáků a 100 bojových letounů. [celá zpráva]

Saúdská Arábie patří k největším světovým vývozcům ropy. Aby se dostali do Suezského průplavu, který je hlavní vstupní branou do Evropy, musí arabští těžaři přepravovat ropu podél jemenského pobřeží přes Adenský záliv.  Průliv Báb al-Mandab mezi Jemenem a africkým Džibutskem není ani 40 kilometrů široký. Egypt ve čtvrtek vyslal námořní plavidla na pomoc se zajišťováním bezpečnosti na této trase.

Analytik: Růstový potenciál je omezený

Analytik Ole Hansen ze společnosti Saxo Bank uvedl, že prostor pro růst cen ropy je zatím jen omezený, a to kvůli přetrvávajícímu převisu nabídky nad poptávkou.

"Zpráva (o operaci v Jemenu) neodstraňuje nadbytečné dodávky," řekl Hansen agentuře Reuters. "Růstový potenciál (cen ropy) zůstane omezený, pokud se situace nevyostří. Musíme počkat, jak se události v příštích dnech vyvinou," dodal.

Operace v Jemenu se na trzích neodráží jen na cenách ropy, podle serveru BBC přispěla i ke čtvrtečnímu poklesu akciových indexů na Wall Street, již čtvrtý den v řadě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám