Hlavní obsah

OPEC+ chce zastavit zlevňování ropy. Plánuje výrazně snížit těžbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ropa na světových trzích za poslední měsíc výrazně zlevnila. Stojí za tím především obavy z nižší poptávky v důsledku zpomalení růstu globální ekonomiky. Sestupný trend ceny ale končí, neboť skupina OPEC+ plánuje výrazně snížit těžbu ropy. Podle analytika kvůli slabé světové ekonomice prudký nárůst cen na burzách nehrozí. Čeští řidiči ale budou přesto benzin tankovat dráž.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V porovnání s prvním a posledním zářijovým týdnem klesla cena barelu severomořské ropy Brent o deset dolarů a 30. září se dostala na úroveň 85 dolarů (2130 Kč). To se ale moc nelíbí kartelové skupině zemí vyvážejících ropu OPEC+, a tak na svém středečním zasedání plánuje rozhodnout o razantním snížení těžby ropy, uvedla agentura Reuters.

Zástupci skupiny se mají kvůli tomu dokonce sejít osobně ve Vídni, což není příliš obvyklé, a ve hře je podle zdrojů Reuters snížení těžby o více než milion barelů denně. To by byla nejdramatičtější redukce od roku 2020, kdy se skupina dohodla na snížení o deset milionů barelů v reakci na pád v poptávce, který způsobila pandemie koronaviru.

Na méně než 90 dolarů nepůjdou

Podle analytiků UBS nebo JPMorgan by tak výrazné snížení těžby zastavilo pokles ceny ropy na trzích. „O hranici 90 dolarů vedení OPEC+ nehodlá smlouvat, a proto budou konat tak, aby toto dno zajistili,“ řekl makléř společnosti PVM Stephen Brennock.

Ostatně už na ono nedělní sdělení, že by se produkce mohla snížit o více než milion barelů denně, trh v pondělí dopoledne zareagoval silným nárůstem Brentu o čtyři procenta na 88,5 dolaru za barel.

Benzin je v Česku nejlevnější od začátku války

Ekonomika

Výrazné snížení těžby by ale podle analytika XTB Jiřího Tylečka nemělo přinést prudký nárůst v ceně ropy. Důvodem je skutečnost, že proti růstu cen ropy a paliv stojí pokles růstu globální ekonomiky.

„Výstup nad stodolarovou úroveň nelze vyloučit, ale dle mého názoru je spíše nepravděpodobný. Musel by se k tomu přidat další faktor – například výrazné oslabení dolaru nebo výraznější než očekávané přiškrcení produkce,“ řekl Novinkám.

Benzin přesto zdraží

I přesto však řidiči v Česku musí začít počítat s tím, že v následujících dnech a týdnech si za benzin připlatí. Hlavním důvodem ovšem nebude růst ceny ropy.

„Benzin zdraží primárně návratem spotřební daně (od 1. října skončilo její snížení o 1,50 Kč/l, pozn. red.), i když očekávám nižší než proporcionální nárůst cen na čerpacích stanicích, a to zhruba o jednu korunu,“ podotkl Tyleček.

V neděli, tedy druhý den po konci snížení spotřební daně, vzrostla průměrná cena litru benzinu v Česku o 17 haléřů na 37,71 Kč, ukázala data společnosti CCS. Nárůst tedy zatím není vysoký. „Aby benzin vzrostl zpět nad průměrných 40 Kč za litr, tak by k tomu byl zapotřebí růst cen Brentu zhruba ke 100 dolarům,“ dodal Tyleček.

Reklama

Výběr článků

Načítám