Hlavní obsah

OMV kupuje od Statoilu podíly v ropných polích v Severním moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň/Oslo

Rakouská ropná a plynárenská skupina OMV koupí od norské těžební společností Statoil podíly v několika ropných a plynových polích v Severním moři. Hodnota transakce dosahuje nejméně 2,65 miliardy dolarů (zhruba 51,3 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jak připomněla agentura APA, pro OMV jde o největší investici v její historii a navíc o největší průmyslovou investici v Rakousku.

Podíly, na jejichž koupi se OMV dohodla, se nacházejí v několika klíčových polích ve vodách u Británie a Norska. Konkrétně jde o 19 procent v ropném a plynovém poli Gullfaks, 24 procent v ropném a plynárenském projektu Gudrun, 30 procent v poli Rosebank západně od britského souostroví Shetlandy a zhruba 5,9 procenta v ropném poli Schiehallion ve stejné oblasti. Gullfaks je v provozu od 80. let a patří k nejstarším polím v Severním moři. Naopak Gudrun patří k nejnovějším projektům Statoilu.

OMV v prohlášení uvedla, že kupní cena s datem účinnosti 1. ledna 2013 dosahuje 2,65 miliardy dolarů. Mohla by se zvýšit o dalších 500 miliónů dolarů na pokrytí dalších investic. Dokončení transakce se očekává na konci letošního roku.

Obchod má pomoci oběma stranám

Pro norskou společnost by transakce mohla představovat další finanční prostředky v době, kdy Statoil investuje 19 miliard dolarů do spuštění těžby v nově objevených ložiscích.

„Statoil touto transakcí ... otevírá kapitál k investicím ve vysoce návratných projektech v klíčových oblastech,“ sdělil výkonný ředitel Statoilu Helge Lund. Pro Statoil však bude podle Reuters těžší splnit cíl zvýšit produkci do roku 2020 z loňských zhruba dvou miliónů barelů ropného ekvivalentu denně na 2,5 miliónu barelů denně.

Produkce OMV se naopak díky dohodě příští rok zvýší o zhruba 40 000 barelů. Společnost chce do roku 2016 dosáhnout denní produkce 350 000 barelů ropného ekvivalentu. Obchod se Statoilem bude k dosažení cílů pro rok 2016 klíčový, uvedl generální ředitel OMV Gerhard Roiss.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám