Hlavní obsah

Omezení aromatických přísad může zarazit růst spotřeby cigaret, soudí WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Punta del Este

Světová zdravotnická organizace (WHO) v sobotu na zasedání v uruguayském letovisku Punta del Este doporučila omezit přidávání aromatických a chuťově zvýrazňujících přísad do tabákových výrobků. Mnoho ožehavých témat však organizace odložila o další dva roky. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Představitelé WHO doporučují omezit přísady, které cigarety činí chutnějšími. Kritikové tvrdí, že zjemňování chuti cigaret vede ke zvýšení jejich spotřeby.

Naopak mezinárodní sdružení pěstitelů tabáku doporučení omezit aromatické přísady odmítají, neboť to podle nich poškodí ty pěstitele, kteří se zaměřují na druhy tabáku, jež snadněji ztrácejí vůni. Celková produkce tabáku však podle nich neklesne.

Pětidenní zasedání WHO mělo za cíl naplnit konkrétními opatřeními takzvanou rámcovou úmluvu o kontrole tabáku, kterou už podepsalo 171 zemí. Ujednání se týká pravidel marketingu v tabákovém průmyslu i boje proti pašování cigaret.

WHO však odložila až na další jednání, které se uskuteční za dva roky, rozhodnutí týkající se vyššího zdanění tabákových výrobků, podpory pěstování alternativních plodin pěstiteli tabáku a takzvaných elektronických cigaret.

Reklama

Výběr článků

Načítám