Hlavní obsah

Olympusu hrozí vyloučení z tokijské burzy kvůli machinacím a jakuze

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Výrobci fotoaparátů a další vyspělé optoelektroniky Olympus nadále hrozí, že se jeho akcie nebudou smět prodávat na tokijské burze, protože firma tajila velké ztráty. Podle BBC na tom nic nezměnilo ani čtvrteční jednání vedení firmy, kterého se účastnil odvolaný šéf Michael Woodford. Právě on upozornil na skryté ztráty, pročež musel odejít z funkce.

Foto: Kim Kyung-Hoon , Reuters

Exředitel Olympusu Michael Woodford hovoří o skandálu firmy.

Článek

Olympus musí do půlky prosince zveřejnit zprávu o svých financích, jinak přestanou být jeho akcie kótovány na tokijské burze. Ale samo zveřejnění zprávy nemusí stačit. Závisí to i na tom, jak moc firma upravovala výsledky svého hospodaření. Vyloučena by mohla být i v případě, že by se prokázaly její vazby na organizovaný zločin. Už se objevily zprávy, že byla spojena s jakuzou. [celá zpráva]

Woodford, který zůstal ve vedení firmy, i když nestojí v jejím čele, zdůraznil, že hlavním cílem Olympusu nyní je udržet se na burze, i když akcie firmy ztratily osmdesát procent hodnoty.

Ztráty se zatajovaly od 90. let

Woodford upozornil na skandál se zatajováním ztrát. Odvolán byl poté, co začal zjišťovat, proč bylo sporným poradenským firmám vyplaceno 1,3 miliardy dolarů.

Olympus napřed vše popřel, pak ale přiznal, že chtěl zakrýt ztráty z neúspěšných investic v předchozích desetiletích.

Po odvolání Woodford odletěl z Tokia. Bál se o svou bezpečnost. Spekuluje se, že zamaskované ztráty jsou spojeny s organizovaným zločinem. Některé poradenské firmy mohou ve skutečnosti být jen místy, kudy přitékají peníze jakuze.

Kvůli skandálu už odešli tři vysoce postavení členové společnosti spjatí se skandálem, výkonný ředitel Cujoši Kikukawa se před měsícem vzdal funkce a ve čtvrtek odešel i z představenstva. Ve čtvrtek pak odstoupil viceprezident firmy a její auditor. Woodford, kterého podporují majoritní akcionáři, už dal najevo, že je připraven se do funkce vrátit. Experti ale předpokládají, že se do čela postaví někdo, kdo se společností není spojen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám