Hlavní obsah

OKD žádá vládu o 723 miliónů na Důl Paskov. Žádné peníze navíc nebudou, říká Babiš

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Těžební společnost OKD, která je od května v úpadku, požádala stát o finanční pomoc při útlumu Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku. Tu firma vyčíslila na 723 miliónů korun. Žádost už vedení OKD adresovalo ministrovi průmyslu a obchodu Janu Mládkovi (ČSSD). Ministr financí Andrej Babiš (ANO) s jakýmikoliv penězi navíc pro OKD ale nepočítá, uvedla ČTK.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Paskov

Článek

„Pevně doufám, že si OKD koupí seriózní strategický privátní investor, který bude firmu dlouhodobě provozovat. Ministerstvo financí s dalšími penězi mimo dohodu s Priskem pro OKD nepočítá,” uvedl Babiš.

OKD už dříve oznámilo, že ztrátový Důl Paskov uzavře k 31. březnu 2017. „Asi jednu třetinu z požadované částky tvoří náklady na zajištění zákonných sociálních nároků zaměstnanců, vyplývajících z kolektivní smlouvy a kolektivní smlouvy vyššího stupně spojených s ukončením těžby a následnou likvidací dolu,“ uvedl výkonný ředitel Antonín Klimša.

Upřesnil, že 477 miliónů bude OKD potřebovat na samotnou technickou likvidaci dolu. Podle mluvčího OKD Iva Čelechovského se managementu podařilo původně odhadované náklady na likvidaci Dolu Paskov reálně snížit o zhruba 40 procent.

Milióny i pro Důl Frenštát

Součástí žádosti od představenstva je rovněž státní pomoc pro Důl Frenštát. Pro něj chce OKD ročně 30 miliónů, které musí firma každoročně vynakládat na konzervační režim dolu. Částka se skládá z osobních nákladů, nákladů na energie a údržbu a z prostředků na nezbytné externí služby.

„Důl Frenštát musíme ze zákona udržovat jako strategickou zásobu černého uhlí pro Českou republiku. Nicméně náklady spojené s udržovacím provozem a hlavně se zajištěním bezpečnosti jsou pro nás v insolvenci velkým finančním břemenem,“ upozornil Klimša s tím, že právě kvůli tomu chce firma zřídit nový závod Útlum, kam by organizačně převedla všechny svoje nečinné doly, což jsou Důl Paskov a Frenštát, a transparentně jej tak oddělila od činné části.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám