Hlavní obsah

OKD musí zbourat stavby Dolu Frenštát

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžařská firma OKD musí podle rozhodnutí Stavebního úřadu ve Frenštátě pod Radhoštěm do 10 měsíců odstranit všech 50 staveb včetně obou těžních věží zakonzervovaného černouhelného Dolu Frenštát. Lidé z Beskyd se radují z velkého vítězství, těžaři rozhodnutí nijak nekomentují.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Rozhodnutí Městského úřadu ve Frenštátě nám dosud nebylo doručeno. Do té doby je předčasné se vyjadřovat k dalším krokům OKD,“ sdělil mluvčí OKD Vladislav Sobol. Zároveň ale upozornil, že stavby jsou kvůli další péči o ložisko černého uhlí nezbytné. „Potřebujeme je k zajištění konzervačního režimu, tedy především k odvětrávání a odčerpávání důlní vody, což je součást naší péče o ložisko, kterou nám uložil stát,“ řekl Sobol.

K definitivnímu vítězství se přesto cítí blíže lidé z Frenštátska. „Jsem rád, že nám dal stavební úřad za pravdu a vyvrátil všechny lživé argumenty, které pouze protahovaly řízení,“ radoval se Jiří Novotný (Naše Beskydy), starosta Trojanovic, na jejichž území stavby stojí.

To, že stavbám na Dole Frenštát vypršelo kolaudační rozhodnutí, zjistilo na konci roku 2010 vedení Trojanovic. Ihned proto podalo návrh na jejich zbourání. Těžaři se ovšem odvolali a dvě těžní věže stojí pod horou Radhošť stále.

15 dnů na odvolání

„Divím se, že OKD v době, kdy je nuceno razantně snižovat platy horníků, současně zcela nesmyslně vynakládá ročně desítky miliónů na udržování Dolu Frenštát. Už před měsícem jsem navrhoval generálnímu řediteli společnosti Jánu Fabiánovi schůzku na toto téma. Dodnes nereagoval,“ řekl starosta Novotný.

Těžaři mají nyní 15 dnů na to, aby se proti rozhodnutí o odstranění černých staveb odvolali. „Už v září 2011 ale OKD deklarovalo ústy svého personálního ředitele Radima Tabáška, že budou rozhodnutí stavebního úřadu respektovat. Teď se uvidí, zda jsou skutečně zodpovědnou firmou a dodržují dané slovo a zákony,“ dodal Novotný.

Podle Sobola se ale stanovisko OKD k situaci ohledně Dolu Frenštát nijak nemění. „Na Frenštátsku neusilujeme, jak už jsme mnohokrát veřejně deklarovali, o těžbu uhlí, ale o důkladný průzkum ložiska. Z technického hlediska i z pohledu legislativy jde o naprosto odlišné procesy, tento průzkum by neměl žádný vliv na povrch ani kvalitu života lidí v mikroregionu,“ dodal mluvčí OKD.

Reklama

Výběr článků

Načítám