Hlavní obsah

OKD dostalo od ministerstva souhlas pro těžbu až do ukončení činnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stonava

Těžební firma OKD získala kladné stanovisko ministerstva životního prostředí k pokračování hornické činnosti na Karvinsku. Tzv. EIA, což je posuzování vlivu těžby na životní prostředí, má nyní společnost nejen pro letošní a příští rok, ale až do ukončení činnosti.

Foto: OKD

Důl ČSM v Karviné je posledním, kde OKD těží černé uhlí.

Článek

OKD provozuje poslední šachtu, Důl ČSM s lokalitami Sever a Jih, ve Stonavě na Karvinsku. Těžit uhlí plánuje až do přelomu let 2025 a 2026. „Ze stanoviska vydaného ministerstvem plyne řada povinností, které budeme muset plnit v době těžby, následné technické likvidace Dolu ČSM i po ukončení hornické činnosti,“ řekl Roman Sikora, generální ředitel OKD.

K podmínkám, které bude muset firma podle stanoviska dodržet, patří například maximální roční těžba černého uhlí, ta nesmí přesáhnout 1,8 milionu tun, příprava a realizace souboru zásad pro prevenci znečišťování ovzduší a provádění rekultivací přírodě blízkým způsobem.

OKD skončilo loni v zisku, vytěžilo přes milion tun černého uhlí

Ekonomika

Podle mluvčí OKD Barbory Černé Dvořákové se musela společnost před vydáním stanoviska vypořádat mimo jiné i s připomínkami ze strany nedalekého Polska.

„Všechny body, které zástupci Polska považovali za sporné, jsme objasnili a loni v prosinci podepsaly obě strany protokol. Ten byl předpokladem pro vydání souhlasného stanoviska ministerstva,“ potvrdil ředitel provozu OKD David Hájek s tím, že firma bude těžit uhlí pouze na území, kde už bylo historicky dobýváno. „Vlivy poddolování nebudou zasaženy obydlené části Stonavy a Karviné ani polská strana,“ ujistil a dodal, že předpokládaná průměrná roční těžba bude 1,1 milionu tun uhlí.

Pro město Karviná je informace potvrzením už dříve uvedeného plánu těžby. „Povinnosti vydané ministerstvem životního prostředí jsou určující především pro OKD. Pro Karvinou to znamená zachování pracovních míst do doby, než bude těžba uhlí na Karvinsku ukončena,“ řekl primátor Karviné Jan Wolf (SOCDEM).

OKD je jediným producentem černého uhlí v České republice, ročně vyprodukuje zhruba 1,2 milionu tun uhlí. Vlastníkem firmy, která zaměstnává 3300 lidí, je prostřednictvím společnosti Prisko stát.

Změnám klimatu navzdory. Uhelné elektrárny ve světě jsou na vzestupu

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám