Hlavní obsah

OECD zlepšila odhad růstu světové ekonomiky, varuje ale před útoky v Rudém moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Globální ekonomika si v letošním roce povede lépe, než se čekalo. Ve svém výhledu to v pondělí uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Odhad růstu ekonomiky zvýšila na 2,9 procenta, zatímco v listopadu předpovídala růst o 2,7 procenta. Varuje ale před útoky povstalců na obchodní lodě v Rudém moři a jejich dopadem na inflaci.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Přepravní kontejnery v přístavu v Rotterdamu.

Článek

Ke zlepšení výhledu přispívá zejména vývoj ve Spojených státech, který je lepší, než se čekalo. Naopak eurozóna si proti dosavadnímu očekávání povede hůře. Loni globální ekonomika vzrostla o 3,1 procenta.

Výhled na příští rok OECD ponechala beze změn a dál předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) světa se zvýší o tři procenta. V té době už by globální ekonomika měla těžit z příznivějších podmínek, mimo jiné proto, že se očekává snižování úrokových sazeb, a tedy zlevnění peněz. Dál zvolňovat by měla také inflace.

Růst eurozóny v letošním roce OECD očekává o 0,6 procenta, zatímco dosud počítala s růstem o 0,9 procenta. Výhled na příští rok pak organizace snížila na 1,3 procenta z listopadového odhadu 1,5 procenta.

Spojeným státům OECD na letošní rok předpovídá růst o 2,1 procenta, na rok příští pak o 1,7 procenta.

Nepříznivý vliv na vývoj globální ekonomiky ale mohou mít útoky jemenských povstalců na obchodní lodě v Rudém moři. Dopady v tuto chvíli hodnotí jako mírné, ale pokud se dál budou zvyšovat sazby za přepravu zboží po moři, mohly by po roce přidat k inflaci spotřebitelských cen 0,4 procentního bodu.

MMF zlepšil odhad letošního růstu světové ekonomiky na 3,1 procenta

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám