Hlavní obsah

Odstávka druhého bloku Temelína se prodlouží. Vyrábět energii začne až v polovině října

Právo, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Druhý blok temelínské elektrárny začne vyrábět energii až v polovině října. Způsobila to změna nastavení parních ucpávek na turbíně. Na prvním bloku běží odstávka již pátý týden. Právo o tom informoval mluvčí elektrárny Marek Sviták s tím, že o přerušení najíždění bloku rozhodovaly desetiny milimetru. Příčinu má odstranit úprava těsnících olejových vložek v ložiskových stojanech turbíny.

Foto: Marek Sviták

Ze tří parních ucpávek museli pracovníci Energoservisu vyjmout ocelové břity.

Článek

„Dodavatel zvětšil vůli o 0,3 milimetru. Pro provedení prací jsme museli olejové vložky demontovat a odvézt k výrobci do Plzně. Svým způsobem je to ukázka toho, jak o provozu dvoutisícitunového zařízení rozhodují desetiny milimetrů. Jinak než při spouštění se ale některé věci odzkoušet nedají,“ konstatoval Sviták.

Zmínil, že podobná situace nastala i v případě tří parních ucpávek na turbíně. I zde energetici během dodatečných kontrol zjistili, že potřebují upravit jejich nastavení. A stejně jako olejové vložky, musely i těsnící břity parních ucpávek na přenastavení do Plzně.

„V podstatě jde o podobnou věc s tím, že jedny ucpávky zabraňují úniku oleje, druhé úniku páry,“ doplnil Sviták.

Výroba elektřiny začne v polovině října

Vedle toho v elektrárně upraví část systému drenáže a odluhů nejaderné části parogenerátorů. „S ohledem na stísněný prostor je komplikovaný především přístup k zařízení,“ poznamenal Sviták. Aktuálně by tak druhý blok měl začít vyrábět elektřinu v polovině října.

Na prvním bloku pokračuje plánovaná odstávka pro výměnu paliva. Aktuálně běží pátý týden odstávky. Z reaktoru je vyvezeno palivo, skladu byly přesunuty čtyři kontejnery s použitým palivem, pokračují kontroly turbíny a bezpečnostních systémů.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 10,025 miliard kilowatthodin elektřiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám