Hlavní obsah

ODS přichází s novelou o obchodním rejstříku

Právo, vac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud parlament schválí novelu obchodního zákoníku, kterou tento týden předložil sněmovně poslanec a stínový ministr spravedlnosti ODS Jiří Pospíšil, mělo by v ČR založení obchodní společnosti trvat maximálně jeden týden. Nová úprava totiž stanovuje pro provedení zápisu do rejstříku lhůtu pěti pracovních dnů s tím, že po marném uplynutí této doby by nastala takzvaná domněnka zápisu.

Foto: archiv MAS Horní Pomoraví

Národní pohádky a pověsti jsou tématem projektu zaměřeného na amatérská divadla na venkově.

Článek

Další novinkou, kterou novela obsahuje, je zavedení povinných formulářů pro návrhy se závaznými přílohami.

"Žádné další údaje či listiny by rejstříkový soud už nebyl oprávněn požadovat. Podání k obchodnímu rejstříku tak bude vypadat obdobně jako například daňové přiznání s tím rozdílem, že si jej bude moci každý vyplnit sám," řekl Právu Pospíšil. 

Vyšší soudní úředníci vystřídají soudce

Podle Pospíšila je další změnou to, že veškerá tato agenda měla být v první instanci vykonávána vyššími soudními úředníky a nikoli soudci, jako je tomu nyní.

Nová úprava především opouští dosavadní princip věcného přezkumu a zavádí princip registrační. "To znamená, že vyšší soudní úředník by pouze překontroloval úplnost formulářů a soulad mezi listinami a návrhem," vysvětlil Pospíšil.

Záměrem předloženého návrhu ODS je zlevnit a zrychlit soudní řízení před obchodními rejstříky, usnadnit tak podnikání a zvýšit příliv zahraničního kapitálu.

Mnohem méně rozsáhlou novelu, která si také klade za cíl zkrátit lhůty pro zápisy obchodního rejstříku, již před časem předložil Pospíšilův stranický kolega David Šeich. Její projednávání však tento čtvrtek ústavněprávní výbor sněmovny přerušil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám