Hlavní obsah

Odliv dividend do ciziny loni zpomalil

Zahraniční vlastníci českých firem si loni ze svých zisků v Česku rozdělili na dividendách 179,8 miliardy Kč. To je o 14,3 procenta méně než předloni a nejméně od roku 2007, upozornil v pondělí s odkazem na předběžné údaje České národní banky analytik UniCredit Bank Jiří Pour.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Za poklesem výplaty dividend stály jak nižší zisky zahraničních firem, tak vyšší procento reinvestovaných, resp. zadržených zisků,“ shrnul Pour.

Zahraničním matkám nechyběla likvidita a projevilo se i doporučení ČNB bankám nevyplácet dividendy
Jiří Pour, UniCredit Bank

V roce 2020 firmy zahraničním vlastníkům poslaly 210 miliard korun, v předcovidovém roce 2019 to bylo rekordně vysokých 353 miliard.

Česko patří mezi nejvýnosnější země

Loni u nás zahraniční investoři vydělali z přímých zahraničních investic 330,7 miliardy Kč, tj. meziročně o 1,4 procenta méně. Zatímco v roce 2019 firmy v zahraničních rukou reinvestovaly v průměru 25 procent zisků a předloni 37 procent, loni to bylo 151 miliard Kč, tedy 46 procent.

Komerční bance loni stoupl čistý zisk o 56 procent

Ekonomika

„Míra reinvestovaných zisků byla loni nejvyšší od roku 2005. Rekordní objem dividend a úroků si zahraniční vlastníci vyplatili v roce 2019, avšak v době covidové pandemie nechyběla zahraničním matkám tuzemských dcer likvidita a projevilo se i doporučení ČNB bankám nevyplácet dividendy,“ upozornil Pour.

Nadále však podle něj platí, že si zahraniční investoři přicházejí v Česku na pěkné zisky. „Roční výnosnost přímých zahraničních investic podle našeho odhadu v roce 2021 klesla na 6,9 procenta ze 7,2 procenta v roce 2020. O rok dřív pak činila 10,9 procenta,“ připomněl Pour.

Podle dostupných dat za rok 2020 Česko přes pokles výnosnosti sdílelo spolu s Polskem a Rumunskem druhou příčku nejvýnosnějších zemí Evropy (za Litvou s výnosností 7,6 %).

Nic než katastrofa. Ruské akcie i rubl se dál řítí ke dnu

Ekonomika

Jak ale Pour dále upozornil, výnosnost byla ovšem citelně nižší v porovnání s lety 2010 až 2018, kdy se pohybovala stabilně okolo 10 procent. Pro srovnání, na Slovensku si zahraniční investoři přišli v roce 2020 z titulu přímých investic na 5,5 procenta, v Maďarsku 3,1 procenta a v Německu na pouhá dvě procenta.

Dividendová výnosnost přímých zahraničních investic, tedy to, co si investoři vyplatili do zahraničí po odečtení reinvestovaných zisků, činila v roce 2020 v případě Česka 4,4 procenta. Opět šlo o jednu z nejvyšších hodnot v Evropě. U Polska to bylo 3,8 procenta, Slovenska 3,6 procenta, Maďarska 1,6 procenta a Německa 1,8 procenta.

V bance peníze před inflací neochráníte

Finance

„Je otázkou, jak firmy naloží se zadrženými zisky, až pandemie odezní. Částečně lze očekávat vyšší odliv dividend, zčásti ale budou zadržené prostředky použity na financování obnovy fixních aktiv (pozemky, budovy či zařízení), kterou od letošního roku ve zvýšené míře očekáváme,“ uzavřel Pour.

Reklama

Výběr článků

Načítám