Hlavní obsah

Oděvní řetězec H&M v prvním čtvrtletí téměř ztrojnásobil provozní zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédský oděvní řetězec H&M Group v prvním čtvrtletí svého finančního roku téměř ztrojnásobil provozní zisk na 2,08 miliardy švédských korun (4,6 miliardy Kč), tržby mu ale mírně klesly. Firma, která je druhým největším prodejcem levných oděvů na světě, to ve středu uvedla ve výsledkové zprávě. První čtvrtletí finančního roku 2024 firma uzavřela 29. února.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Logo oděvní značky H&M

Článek

Podnik také oznámil, že jeho nominační výbor navrhl do správní rady Helenu Saxonovou jako novou členku představenstva. Saxonová je nyní finanční ředitelkou švédské investiční skupiny Investor AB a členkou představenstva banky SEB. Ve funkci nahradí zakladatele společnosti Skype Niklase Zennströma, který už nechtěl být znovu zvolen.

Management upozornil, že nadále pozorně sleduje vývoj v Rudém moři, kde už od loňska jemenští povstalci útočí na obchodní lodě. Část plavidel se proto oblasti vyhýbá a na trase mezi Asií a Evropou raději volí delší a dražší cestu kolem jižního cípu Afriky. Firma uvedla, že se snaží minimalizovat dopady na dostupnost svých produktů a také držet pod kontrolou náklady.

Provozní zisk za první čtvrtletí překonal odhady analytiků, kteří jej podle společnosti LSEG v průměru odhadovali na 1,43 miliardy švédských korun. Čisté tržby klesly meziročně zhruba o dvě procenta na 53,7 miliardy švédských korun, trh ale čekal výraznější pokles. Akcie H&M tak dnešní obchodování zahájily růstem o více než 13 procent.

Nový generální ředitel Daniel Ervér uvedl, že jarní kolekci přijali zákazníci dobře. Tržby v tomto měsíci podle něj vykazují asi dvouprocentní nárůst. Hlavním rivalem H&M je španělská společnost Inditex, která vlastní značku Zara a další.

Čínský oděvní řetězec Shein chce v USA vstoupit na akciovou burzu

Ekonomika

Reklama

Související témata:
Oděvní průmysl

Výběr článků

Načítám