Hlavní obsah

Odbory straší, žádné masové propouštění nechystáme, zní z ČD Cargo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle společnosti ČD Cargo se v posledních dnech opakovaně objevují tvrzení odborářů o plánovaném masovém propouštění. V této souvislosti se uvádějí čísla kolem 1200 propuštěných zaměstnanců. Podle předsedy představenstva Gustava Slamečky je počet zatím podstatně nižší.

Foto: Petr Horník, Právo

Gustav Slamečka

Článek

"Zdůrazňuji, že zatím je potvrzený a s odbory projednaný pouze odchod 280 lidí z provozu. Od ledna již z tohoto počtu naši společnost opustilo 140 lidí, zbytek plánovaně odejde do konce roku," uvedl Slamečka.

Podle něj se společnost se všemi propuštěnými zaměstnanci vypořádává podle platné kolektivní smlouvy. Kromě toho v ČD Cargo prý probíhá posouzení možnosti zvýšení efektivity u ztrátových individuálních zakázek. Slamečka rovněž připomněl, že je nejdříve potřeba počkat na čísla, která přinese probíhající vnitropodniková studie.

"Děláme si analýzu jednotlivých tarifních míst po celé republice. Do konce srpna bychom měli mít přesný obraz geografického rozložení tržeb a nákladů podle jednotlivých tratí a nákladových míst. Záleží i na tom, zda se nám podaří dojednat se SŽDC pokračování slev u plateb za koleje, protože to je u těchto přeprav významná položka," doplnil Slamečka.

"Já nechci pouštět nějaká čísla před koncem té analýzy. Nechci zbytečně strašit naše zaměstnance, jako to dělají odboráři,“ uzavřel Slamečka.

Reklama

Výběr článků

Načítám