Hlavní obsah

Ochránci přírody s vrtem na Děvíně nesouhlasí

– MIKULOV

Správa Chráněné krajinné oblasti Pálava nepovolila vrt Pavlov 1, jímž chtěly Moravské naftové doly ověřit přítomnost ropných látek na území u vrcholu Děvína na Pálavě. Vydání zamítavého stanoviska v pondělí Právu potvrdil vedoucí Správy CHKO Pálava Jiří Matuška.

Foto: archiv Razula

Mapa Ski areálu Razula.

Článek

Průzkumný vrt Pavlov 1 objednavatel situoval do III. zóny odstupňované ochrany přírody Chráněné krajinné oblasti Pálava a do ochranného pásma Národní přírodní rezervace Děvín-Kotel-Soutěska. K záměru se ve správním řízení vyjádřil Obecní úřad v Pavlově a Poradní sbor Pálava. Obec, která by při průzkumu a následné těžbě měla pravidelné příjmy od těžařské firmy, se záměrem souhlasí.

Poradní sbor se ale postavil proti. Na území CHKO a Biosférické rezervace Pálava prý není možné strpět aktivity, které lze zajistit mimo území. Ochránci přírody navrhovali změnu základny vrtu, posunutí o několik desítek metrů za hranice ochranného pásma. "Přestože jsme to naftovým dolům při prvních konzultacích doporučili jako méně konfliktní řešení, podali návrh s požadavkem na původní místo," řekl Matuška.

Podle názoru Občanského sdružení Poradní sbor Pálava předložený záměr není aktivitou, zlepšující stav přírody. Umístění průzkumného vrtu v ochranném pásmu rezervace by prý popřelo důvody, pro které jsou ochranná pásma utvořena. "Zatím jsme rozhodnutí neobdrželi. Vyjádříme se až poté, co se s jeho obsahem seznámíme," řekla Právu tisková mluvčí SPP Bohemia Marie Pressburgerová. Moravské naftové doly mají patnáctidenní lhůtu od doručení, kdy se mohou odvolat.

Spor o vrt pod Děvínem se zřejmě objeví i v programu čtvrtečního jednání. MND chtějí získat souhlas se zkouškám, které mají vytipovat místa dalších vrtů v lokalitě od česko-rakouské hranice až po Horní Věstonice a Podivín. Velká část území požadovaných zkoušek je součástí CHKO Pálava nebo památkově chráněného Lednicko-valtického areálu. Hodonínsko a Břeclavsko patří mezi málo míst v zemi, kde jsou v podzemí zásoby ropy a plynu. Navíc se podle odborníků jedná o velmi kvalitní ropu.

Ložiska však nectí státní hranici, část se nachází na Slovensku a především na rakouském území, kde naleziště dosahují až k Vídni. Jakékoliv problémy v těžbě a průzkumu tedy dávají šanci těžařům sousedních zemí "stáhnout ropu" ke svým vrtům. Proto mají společnosti zájem na intenzívním průzkumu a těžbě. V Břeclavi jsou průzkumné vrty dokonce v ochranném pásmu zdrojů pitné vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám