Hlavní obsah

Ocelárně Evraz v Ostravě hrozí uzavření, zaměstnanci chtějí stávkovat

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hutní firmy ArcelorMittal Ostrava jako dodavatel a Evraz Vítkovice Steel (EVS) jako odběratel se dosud nedohodly na cenách surového železa. Zástupce ruské Evraz Group přitom před měsícem naznačil, že nedojde-li k dohodě, skupina ocelárnu ve své ostravské dceřiné firmě uzavře. V takovém případě by v Ostravě přišly o práci stovky lidí. Zaměstnanci EVS jsou podle odborů připraveni jít za záchranu ocelárny do stávky.

Foto: Reuters

Článek

Společnost ArcelorMittal Ostrava podle její mluvčí Věry Breiové až do této chvíle vyvinula maximální snahu dohodnout se na dodávkách a cenách surového železa už proto, že EVS je významným odběratelem železa z největší tuzemské ocelářské firmy.

„Od poloviny května, kdy zástupci Evraz Group oznámili, že zvažují uzavření ocelárny, se jednání ještě zintenzívnila. Společnosti Evraz Vítkovice Steel jsme poslali mnoho nabídek, žádnou ale zatím neakceptovali. EVS je naším významným odběratelem, z naší strany byla do této chvíle vyvinuta maximální snaha formovat takovou nabídku, aby došlo k dohodě,“ řekla Právu Breiová s tím, že nabídky byly pro EVS výhodné.

Právě do úterý mělo vedení EVS vypracovat pro mateřskou Evraz Group analýzu a plán variant případného dočasného či trvalého uzavření ocelárny, pokud k dohodě o cenách surového železa nedojde. Před měsícem zástupce Evraz Group Pavel Tatyanin novinářům řekl, že společnost ArcelorMittal Ostrava prodává železo za nepřiměřeně vysoké ceny, kvůli čemuž ocelárna dlouhodobě prodělává.

„Ztráceli jsme peníze při nákupu železa už celý minulý rok,“ doplnil. Vedení společnosti ArcelorMittal Ostrava tehdy reagovalo, že cenu považuje za odpovídající vývoji na trzích.

O práci může přijít až tisíc lidí

Pokud by Evraz uzavřel ostravskou ocelárnu, která je jedním ze čtyř výrobních provozů EVS, přišlo by o práci nejen 320 zaměstnanců samotné ocelárny, ale i stovky lidí v navazujících obslužných činnostech. Celkem by o práci mohlo přijít až tisíc lidí.

„Zaměstnanci celé EVS jsou připraveni pomoci ocelárně nátlakovými akcemi, šli by i do stávky. Pokud by se rozhodlo o uzavření ocelárny, budeme nátlakové akce stupňovat,“ upozornil místopředseda odborů Zdeněk Kološ.

Firmy se zatím nedohodly

Generální ředitel ArcelorMittal Ostrava Augustine Kochuparampil v úterý novinářům řekl, že firmy se na cenách a množství železa pro třetí čtvrtletí zatím nedohodly. Podle něj vedení ArcelorMittal Ostrava postupně navrhlo Evrazu několik oboustranně výhodných modelů, jak stanovovat ceny.

„Například aby k našim nákladům na výrobu surového železa byla přičtena marže, kterou Evraz má na svých výrobcích,“ ilustroval. Firma Evraz Vítkovice Steel však podle něj s žádným návrhem ArcelorMittal Ostrava nesouhlasila a stále trvá na svém návrhu, aby cena železa byla po celou dobu šestiletého kontraktu stanovována na základě černomořského indexu.

Podle Kochuparampila se však černomořský index pro dlouhodobé kontrakty nepoužívá nikde, lze jej snad ovlivnit, nejsou žádná pravidla pro prověření nezávislým auditorem atd. „Takže my jsme navrhli, abychom to zkusili na období tří měsíců, kdy zjistíme, jaké to má pro a proti. Pokud to bude dobře fungovat, budeme moci pokračovat. Ale oni od svého původního návrhu neustoupili. Řekli jsme, že jsme ochotni hledat jiné alternativy. Poslední návrh jsme předali firmě Evraz v pátek, prozatím nemáme žádnou odpověď,“ řekl.

Ředitel pro vnější vztahy ArcelorMittal Ostrava Jan Rafaj doplnil, že poslední cenová nabídka byla stanovena na základě nákladů na výrobu železa a přiměřené marže obvyklé na trhu. „A jsme připraveni nechat ji ověřit nezávislým auditorem,“ řekl.

„Pořád věřím, že se dohodneme. My chceme pokračovat v jednáních a chceme, aby to bylo oboustranně výhodné. Naše obchodní partnerství je výhodné pro obě strany a je výhodné také pro tento kraj,“ prohlásil Kochuparampil. ArcelorMittal Ostrava podle něj dodává Evrazu asi čtvrtinu produkce svých vysokých pecí a EVS je tak klíčovým partnerem. Pokud by Evraz uzavřel ocelárnu, bude muset ArcelorMittal Ostrava hledat nový trh pro tuto část své produkce surového železa. Propouštět podle Kochuparampila ArcelorMittal Ostrava nebude.

Mediální zástupkyně EVS Lenka Míčková k několika dotazům Práva pouze sdělila, že jednání o dodávkách surového železa nebyla dosud uzavřena a stále pokračují. Dotazy podle ní firma zodpoví na středeční tiskové konferenci v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám