Hlavní obsah

OBRAZEM: Nové stanice metra jsou před dokončením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tři nové stanice metra, které budou Pražanům naplno sloužit od 10. května, jsou téměř hotové. S otevřením nového úseku se zkrátí interval na lince C a zároveň se prodlouží odpolední špička, oznámil v pondělí novinářům Ladislav Urbánek z pražského dopravního podniku. V souvislosti s otevřením nových stanic metra, bude zrušena řada autobusových linek.

Foto: ČTK

Novou konečnou stanicí na trase C budou od května Letňany.

Článek

"Jsme přesvědčeni, že 9. května budeme moci veřejnosti představit nové stanice metra," uvedl radní Radovan Šteiner (ODS). Datum je zároveň 34. výročím spuštění provozu na lince metra C.

Vlaky zatím končí ve stanici Ládví, kde musí strojvedoucí přecházet mezi konci soupravy, to se změní 27. dubna, kdy začnou vozy bez cestujících zajíždět až do Letňan. Termín otevření nového úseku se podařilo posunout, původně se počítalo se spuštěním při zahájení školního roku.

.: Stanice Prosek je laděna do modré barvy.foto: ČTK

"Dopravní uzly a hlavně metro v Praze má historicky tradici, že z hlediska vizuálu a designu patří k tomu, co Prahu pomáhá zlepšovat jak v očích Pražanů, tak návštěvníků Prahy," vysvětlil generální ředitel dopravního podniku Martin Dvořák, proč dopravní podnik investuje i do vzhledu stanic. Metro podle něj už od 70. let patřilo k průkopníkům architektury. "Zejména stanice Střížkov je designově velice povedená, i když vznikají diskuze, jestli si to dopravní podnik v stávající situaci může dovolit," uvedl Dvořák. Stanice totiž bude také náročnější na údržbu, přiznal už dříve Dvořák.

Výstavba nového úseku, který měří 4,6 kilometru stála 15,5 miliardy korun. Provoz na novém úseku bude podle mluvčího podniku Ondřeje Pečeného stát 400 milionů korun ročně.

.: Celkový pohled na stanici Letňany.foto: ČTK

Přechod mezi nástupišti obstará lávka

Každá stanice má svůj charakteristický vzhled, který vytvořil architekt Patrik Kotas. Střížkov o délce 228 metrů je světlá vzdušná stanice, kterou tvoří ocelová konstrukce a velké prosklené plochy.

Ve stanici Prosek, která je dlouhá 205 metrů a laděná do modré barvy, zaujmou mohutné ocelové sloupy, které jsou jak na nástupištích, tak v prostoru mezi kolejemi. V obou stanicích slouží k přechodu mezi nástupišti lávka, která vede nad kolejemi. "Vždy lze nainstalovat bezpečnostní prvky," uvedl Šteiner k tomu, že by lávka mohla přitahovat sebevrahy a hazardéry, kteří jezdí na střechách vagónů.

.: Nástupiště na Proseku propojí lávka.foto: ČTK

Ve stanici Letňany dominuje strop, který vypadá, že se pohupuje. Hlavní barvou je zde červená, kterou doplňuje modrá. Pokud lidé vystoupají do vestibulu, mohou usednout na lavičky, které připomínají létající talíře. Jediná z nových stanic má nástupiště mezi kolejemi. V koncové stanici, která je blízko výstaviště i odstavného parkoviště, se předpokládá velký pohyb lidí, stanice je proto širší. Klasická ostrovní nástupiště mají podle Urbánka šířku deset metrů, v Letňanech je o dva metry širší. Na délku pak nástupiště měří 592 metrů. V sousedství je autobusový terminál a záchytné parkoviště P+R.

Intervaly budou kratší

V souvislosti s otevřením nových stanic se zkrátí intervaly, ve kterých soupravy na trase C jezdí, na 115 sekund ve špičce. Dnes lidé čekají ve stanicích dvě minuty. "Z hlediska dopravní obslužnosti to je významné zkrácení," řekl Dvořák. Podle Urbánka už v kratších intervalech jezdit nelze, lidé by pak už nestíhali nastupovat a vystupovat ze soupravy. Prodlouží se také odpolední špička.

.: Pohled z kabiny strojvedoucího.foto: ČTK

Na lince C bude od května jezdit 42 vlaků, dopravní podnik jich má pro tuto trasu k dispozici 48. Podnik už je na prodloužení trasy připraven i personálně, v únoru a březnu najal 72 nových pracovníků na pozice strojvedoucích a staničního personálu.

Dopravu v Praze 9 čekají změny

Lidé, kteří v Praze 9 používají hromadnou dopravu, si budou muset zvykat na změny. Obsluhu Proseka a Letňan dosud zajišťovaly především autobusy, nyní to bude metro.

.: MHD v pražských Letňanech od 9. května

Zrušeny budou linky číslo 145, 146, 156, 158, 168, 175, 187, 201, 274, 349, 358, 366 a 399.

Reklama

Související články

Prosek se z periferie mění na město

Výstavba na Proseku nemá svým rozsahem v hlavním městě srovnání. Do několika let na sídlišti přibudou tři tisíce bytů, 20 tisíc metrů čtverečních kanceláří...

VIDEO: Jak vypadají nové stanice metra

Zhruba za dva měsíce se Praha dočká zbrusu nových stanic metra. Po několika letech práce budou vlaky na lince C jezdit o čtyři a půl kilometru dál směrem...

Výběr článků

Načítám