Hlavní obsah

Obnova značky Botas? Zájem má Vasky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obuvnická firma Vasky ze Zlína chce koupit značku Botas. Peníze na odkup chce získat výprodejem některých svých modelů, uvedl zakladatel zlínské společnosti Václav Staněk. Obuv pod názvem Botas se vyráběla ve Skutči na Chrudimsku od roku 1963. Firma je od letošního roku v likvidaci.

Foto: archiv značky Vasky

Tenisky Botas

Článek

„Protože je to značka, kterou považuji za symbol českého obuvnictví, mám zájem pokračovat v jejím odkazu,“ uvedl v tiskové zprávě Václav Staněk, který založil firmu Vasky v roce 2016 ve svých 18 letech.

„Když jsem Vasky zakládal, dal jsem si za cíl, aby v Česku i nadále žila poctivá ševcovina. Aby české boty zůstaly součástí naší země, nikoli jen její historie. Firma Botas byla jedním z důvodů, proč jsem věřil, že je to reálné,“ poznamenal

Výrobce botasek je v likvidaci

Ekonomika

Uvedl, že díky hodnotám, které se stávajícími majiteli Botas sdílejí, se jim otevřela možnost značku odkoupit.

„Zájem jsme projevili a vypadá to, že jsme na dobré cestě. Avšak nyní nemáme dostatek prostředků na její odkup. Proto jsme se rozhodli udělat výprodej bot z naší značky. Od toho si slibuji, že se nám nakonec podaří tento sen uskutečnit,“ napsal s tím, že chtějí, aby se botasky nadále vyráběly v České republice a v co nejvyšší kvalitě.

„Tradiční ruční řemeslo v moderních zemích rok od roku slábne. My se snažíme dokázat, že i v moderním světě má své místo,“ dodal.

Legendární botasky

Původně se firma jmenovala Botana a vznikla v roce 1949 sloučením menších znárodněných podniků ze Skutče a okolí. Značka Botas je spojením slov bota a Skuteč. Botas byl prvním průkopníkem, který u nás zahájil výrobu sportovní obuvi – a teniskám se brzy začalo přezdívat botasky. Oblíbily si je i sportovní legendy včetně Emila Zátopka nebo Jaromíra Jágra.

V 90. letech společnost měla obraty i stovky milionů korun, ale někdy i ztráty desítky milionů korun. Vyráběla statisíce párů bot ročně pro firmy Puma, Jofa a Salomon, jenže na nich měla nízké marže.

Foto: archiv Václava Staňka

Václav Staněk

Produkce postupně klesala na desítky tisíc párů ročně. Kolem 80  procent z celkové výroby připadalo na sportovní obuv, firma se zaměřovala na lední hokej, krasobruslení, lyžování, letní a halové sporty.

Městské botasky firma vyráběla od roku 2009, na kolekcích Botas 66 podnik deset let spolupracoval s designéry, kteří na každou sezonu připravovali nové modely. Číslo odkazuje na rok 1966, kdy botasky získaly po stranách jeden široký pruh, který ho odlišuje od jiných značek.

Ještě v roce 1991 podnik zaměstnával 2400 lidí, o deset let později polovinu. Do současnosti klesl počet pracovníků na sedm desítek. Jediným akcionářem Botasu je společnost Benal.

Reklama

Související témata:
Václav Staněk

Související články

Nový módní trend: Klaunské boty

Úkolem módy je nejen produkovat oblečení, ale také šokovat a vzbuzovat kontroverze. Dokonalým příkladem tohoto tvrzení je nový trend tzv. „klaunských“ bot,...

Grammy 2023: To nejlepší z červeného koberce

V neděli 5. února proběhlo v americkém Las Vegas slavnostní předávání cen Grammy. Nejvýznamnější hudební ocenění na světě přilákalo i letos velké množství...

Výběr článků

Načítám