Hlavní obsah

Obchodníkům klesly tržby, lidé začínají šetřit

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tržby tuzemských maloobchodů na začátku letošního roku mírně klesly ve srovnání se závěrem roku 2007. Meziročně pak byly o 3,3 procenta vyšší, zatímco na konci loňského roku činil meziroční růst 3,4 procenta. Uvedl to v úterý Český statistický úřad. Podle analytiků lidé začali být při utrácení opatrnější.

Článek

Sezónně očištěné tržby bez motoristického segmentu meziročně vzrostly reálně o 4,9 procenta, meziměsíčně byly vyšší o 0,4 procenta.

Největší podíl na celkovém přírůstku tržeb v lednu měly prodejny s ostatním nepotravinářským zbožím a specializované prodejny elektroniky, elektrických přístrojů, nábytku a dalšího zboží pro domácnost. Nejrychleji rostly tržby podílově málo významného maloobchodu provozovaného prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby.

Analytik: Domácnosti racionalizují spotřebu

"Domácnosti v lednu přepnuly své finance na úspornější režim. V nominálním vyjádření rostou útraty domácností již řadu měsíců velmi stabilním tempem 9 procent až 10 procent meziročně, vysoká inflace ale sráží jejich koupěschopnost," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

"Reálný přírůstek tržeb byl, spolu s loňským zářím, nejslabší za posledních 12 měsíců. Zpomalení tržeb ale není horší než se čekalo. Domácnosti jen racionalizují své spotřební návyky, ale neztrácejí důvěru ve vývoj svých příjmů," dodal Sobíšek.

Spotřeba lidí letos přestane táhnout ekonomiku

"Na zpomalení růstu tržeb se nemalou měrou podílí růst cen a s ním spojený pokles reálné kupní síly obyvatel," souhlasí analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

"Letos očekáváme zpomalení růstu maloobchodu na 4 procenta z loňských 7,7 procenta. Důvodem jsou především vyšší životní náklady spojené se zavedením poplatků u lékaře, vyšších nepřímých daní a trvale rostoucích nákladů na bydlení a energie. Reálné příjmy kvůli vysoké inflaci porostou letos nejpomaleji za posledních deset let. Spotřeba domácností letos přestane výrazněji podporovat růst ekonomiky," podotkla Horská.

Motoristický segment: pokles o jedno procento

V motoristickém segmentu sezónně očištěné tržby klesly meziměsíčně reálně o procento, naopak meziročně byly vyšší o 5,7 procenta. Neočištěné tržby se zvýšily meziročně o šest procent; z toho za prodej a opravy motorových vozidel o 7,3 a za prodej pohonných hmot o 3,9 procenta.

Celkově se v maloobchodě včetně motoristického segmentu sezónně očištěné tržby meziměsíčně reálně snížily o 0,1 procenta a meziročně se naopak zvýšily o 5,1 procenta. Sezónně neočištěné tržby rostly meziročně o 4,1 procenta, uvádí ČSÚ.

Anketa

Utrácíte letos opatrněji než vloni?
Ano
84,5 %
Ne
15,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11731 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám