Hlavní obsah

Maloobchodu se loni dařilo nejvíce od roku 1997

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Maloobchodu se loni dařilo nejvíce od roku 1997. Za celý rok 2007 se tržby v maloobchodě zvýšily meziročně o 6,8 %, v motoristickém segmentu o 9,6 % a v ubytování a stravování o 1,5 %. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu.

Článek

Po celý rok ani jednou nedošlo k meziročnímu poklesu tržeb. Rychleji rostly tržby v 1. pololetí než ve druhém, nejvyšší přírůstek 9,9 % byl dosažen v únoru.

Tržby za nepotravinářské zboží rostly v jednotlivých měsících roku 2007 v rozmezí od 6,8 % do 13,5 %. Naopak růst prodeje potravin se v průběhu roku postupně snižoval ze 4,5 % v 1. čtvrtletí až na 0,6 % ve 4. čtvrtletí. Za stagnací stála v listopadu a prosinci vysoká inflace.

„Celkově byl loňský růst maloobchodních tržeb nejvyšší za posledních 10 let; není tedy divu, že spotřeba domácností byla hlavním tahounem ekonomiky. Letos se však již takto příznivá situace opakovat nebude,“ komentoval analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Dodal, že dynamiku spotřeby zpomalí růst inflace a tedy životních nákladů. „Zpomalení růstu spotřeby bude jedním z významných faktorů zpomalení celkové výkonnosti české ekonomiky v letošním roce,“ uzavřel Vejmělek.

Jak rostly tržby v loňském roce (v %):
textil a obuv15,7
elektronika, nábytek a zboží pro domácnost14,5
drogistické a kosmetické zboží8,7
zásilkový prodej15,6
použité zboží7,9
motoristický segment9,6
ubytování a stravování1,5

Reklama

Výběr článků

Načítám