Hlavní obsah

Obchodník by neměl odmítnout platbu kartou

Novinky, Roman Pospíšil
PRAHA

Stalo se vám, že jste chtěli zaplatit kartou, ale obchodník ji odmítl přijmout, přestože byl vybaven platebním terminálem či takzvanou žehličkou (imprinterem)? Tento nešvar nezmizel z českých obchodů a restaurací ani v 21. století. Obchodník, který je vybaven na přijetí karty, by přitom nikdy neměl platbu kartou odmítnout, pokud o své zařízení nechce přijít.

Foto: Martin Šalek

Nemocnice Na Bulovce nebude zavádět příplatky za volbu konkrétních lékařů.

Článek

Zákazník nemůže prodavače přímo přinutit, aby respektoval jeho požadavek na způsob platby. Ale může mu pohrozit, že jeho počínání oznámí bance, s níž má obchod smlouvu o pronájmu terminálu či imprinteru. Ta totiž může v takovém případě zasáhnout a zařízení odejmout. Vyplývá to ze smluv, které peněžní domy běžně uzavírají.

"K několika případům, kdy jsme obchodníkovi museli odebrat terminál, už došlo. Vždy se snažíme řešit situaci dohodou, ale pokud někdo karty trvaleji odmítá, nedá se nic dělat," potvrdila Právu Markéta Dvořáčková z Komerční banky.

:. ANKETA: Setkali jste se již s odmítnutím platební karty obchodníkem? Hlasujte v anketě na konci článku.

Prodejce přenáší náklady na zákazníka

Důvodů, proč obchodník odmítne kartu, může být hned několik. V první řadě může chtít prostě ušetřit. Za platbu inkasovanou přes kartu totiž musí své bance zaplatit poplatek. Ten se podle velikosti obchodníka může pohybovat od jednoho až do tří, případně i čtyř procent. Alespoň takové informace přicházejí z trhu, neboť peněžní ústavy o těchto poplatcích veřejně neinformují.

"Přijímání karet se ale obchodníkům přesto vyplatí. Statistiky totiž ukazují, že ochota akceptovat tyto platební prostředky zvyšuje na malém městě obrat o čtyřicet a ve velkém dokonce o šedesát procent," tvrdí Dvořáčková. Jestliže obchodník nutí své zákazníky, aby mu platili hotově, přenáší vlastně transakční náklady na ně. Výběr z bankomatu či na přepážce banky není zadarmo, což si ne každý uvědomuje.

Potřebují peníze rychle obracet

Obchodníci také někdy nechtějí přijímat karty proto, že potřebují peníze rychle obracet. To se týká například malých restaurací, které běžně nakupují za hotové suroviny a také neustále potřebují drobné peníze na vracení. Ale i řemeslníků, kteří potřebují nakoupit materiál, například na výrobu nábytku. Významným důvodem pro odmítání plateb může být - zvláště u stravovacích zařízení - potřeba část příjmů zatajit před finančním úřadem.

V menší míře zřejmě může být averze vůči kartám způsobena obavou z podvodů, kdy by při reklamaci musel obchodník inkasované peníze vrátit, anebo by je v případě, kdy si neověří, zda je z čeho peníze inkasovat, vůbec nedostal.

Bereme, ale jen někdy

Většinou se obchodníci nevyhýbají placení kartami absolutně, ale skrývají svou nechut za některé výjimky. Klasická je neochota přijímat karty u zboží, které se prodává se slevou (například u lepších oděvů jsou marže tak obrovské, že platba kartou rozhodně obchodníka do ztráty nepřivede). Jiným případem je neochota přijímat karty při platbě záloh. U stavebních součástí leckdy zálohy dosahují padesáti procent i více, takže si své náklady na přijetí platby sníží obchodník na polovinu.

Někteří prodejci také odmítají přijímat karty u plateb od určité hodnoty. Někde dokonce jde diskriminace tak daleko, že obchodník odmítne přijmout platbu za určitý druh zboží zboží, zatímco u jiného zboží kartu přijme. Typickým příkladem je neochota přijímat kartou zálohy na palety, přepravky a podobné manipulační prostředky, které po čase zákazník vrátí.

Anketa

Setkali jste se již s odmítnutím platební karty obchodníkem?
ano
58,1 %
ne
41,9 %
Celkem hlasovalo 296 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Hacker ohrozil až osm milionů platebních karet

Zatím neznámý počítačový pirát se v USA dostal k identifikačním číslům zhruba osmi milionů platebních karet. Za své tak vzala poslední známá verze, podle které...

Čipové karty zatím výhody nepřinášejí

Na našem trhu se objevují první platební karty, které mají v sobě zabudovaný čip vyhovující mezinárodním standardům EMV. Od 17. února je jako první domácí...

Výběr článků

Načítám