Hlavní obsah

Čipové karty zatím výhody nepřinášejí

– PRAHA
Novinky, Petr Kala

Na našem trhu se objevují první platební karty, které mají v sobě zabudovaný čip vyhovující mezinárodním standardům EMV. Od 17. února je jako první domácí banka začala vydávat Komerční banka. Výhodou čipových karet je vyšší bezpečnost a širší škála služeb, na obojí si však budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Foto: Aleš Plevka

Němečtí kolegové obhlížejí sportovní areál

Článek

Komerční banka zatím vydává s čipem pouze karty Visa Electron. "Od 17. února, kdy jsme s distribucí začali, jsme vydali již 68 510 těchto karet," uvádí Markéta Dvořáčková z divize komunikace Komerční banky. V nejbližší době by měla přijít na trh také karta Maestro s čipem a postupně by se mělo dostat na všechny typy.

Druhou bankou, která začne vydávat karty s čipem, bude zřejmě ČSOB. První bude také Visa Electron. "Pilotně ji začneme vydávat v květnu, masově od začátku června," říká Pavel Hejzlar z tiskového oddělení ČSOB. "Dalším typem karet s EMV kompatibilním čipem budou MaxKarty Poštovní spořitelny. Ty se začnou objevovat v říjnu," dodává.

Chybějí terminály na čtení čipů

Nově vydávané karty nejsou čistě čipové, nýbrž hybridní - tedy obsahují jak čip, tak klasický magnetický proužek. Je tomu tak proto, že pokud na daném terminálu čipové zařízení není, může karta fungovat na magnetický proužek. Terminálů bez čipového zařízení je u nás, ale i ve světě stále většina.

Z celkového počtu asi 24 tisíc platebních terminálů u nás by jich měla Komerční banka vybavit do začátku léta asi osm tisíc, ČSOB do konce září přibližně dalších 6500. Zbytek jsou terminály České spořitelny. Ta však čipová zařízení zatím instalovat nezačala.

Pokud však karta funguje na magnetický proužek, není možné uplatnit výhody čipu. Hlavním bezpečnostním prvkem čipových transakcí je to, že je u nich možné nastavit nutnost zadat PIN. A právě prostřednictvím transakcí bez zadání PIN dochází u nás v převážné většině ke zneužití karet.

Dokud tedy nebudou vybaveny čipovými zařízeními všechny terminály, bude možné kartu s čipem zneužít stejně dobře, jako by se jednalo pouze o klasickou magnetickou kartu bez čipu.

Další výhodou čipu je to, že data na něm obsažená lze jen velmi obtížně kopírovat nebo falšovat. Tato přednost však bude aktuální, až když budou karty čistě čipové a nikoli hybridní. To však ještě dobrých pár let potrvá.

Je důležité vědět i to, že čip nepřináší žádné výhody také na obchodních místech vybavených pouze mechanickým snímačem.

Slevy umožní později

Protože čip funguje jako mikroprocesor, může nést řadu informací, které nemohou být na magnetickém proužku zaznamenány. Díky tomu budou moci klienti využívat různé věrnostní či slevové programy. Hudbou budoucnosti je funkce čipových karet jako digitálních podpisů nebo elektronických peněženek.

"V současnosti již spolupracujeme s obchodníky na vytvoření nabídky věrnostních programů," říká Ladislav Hozák, šéf odboru platebních karet Komerční banky. Zatím ale nebyla žádná taková služba spuštěna. "Klienti se mohou na první slevy těšit nejpozději do konce roku, možná i dříve," ujišťuje Hozák. Paměť čipu může nést až několik desítek těchto programů.

ČSOB i Komerční banka ujišťují, že v cenách za klasické a čipové karty nenastanou žádné rozdíly, a to i přesto, že výroba čipových karet je mnohem nákladnější. Stejný má zůstat i rozsah s kartou spojených doprovodných služeb. Komerční banka to zatím u své karty Visa Electron potvrzuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám