Hlavní obsah

Nejvyšší čas na změnu dodavatele energií, radí odborník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny energií se vyvíjejí příznivě, vyplatí se kratší fixace. Ale ti, kdo mají smlouvu na dobu neurčitou s cenami na úrovni vládního stropu, by měli dát výpověď a hledat jiného dodavatele, řekl Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Jaký očekáváte vývoj cen na velkoobchodní burze?

Vývoj cen je stále velmi příznivý. Základním ukazatelem pro tvorbu cen pro domácnosti je vývoj ceny rovnoměrné dodávky na příští rok. Tam žádné velké výkyvy nepozorujeme. Plyn se u celoroční dodávky na příští rok pohybuje mezi 50 až 60 eury za megawatthodinu, elektřina mezi 130 až 160 eury, nyní je to asi 150 eur. Už déle se však čeká vyšší spotřeba v zimě, takže ceny na listopad, prosinec a první čtvrtletí roku 2024 jsou vyšší než ceny na červenec až září.

Zažili jsme extrémně nízké ceny v polovině června, pak se bilo na poplach, že ceny už jdou zase vzhůru. Byla to ale opravdu jen korekce abnormálně nízkých okamžitých cen. Dodavatelé nakupují pro své zákazníky rovnoměrně a každý měsíc, kdy jsou ceny příznivé. Portfolio se jim tak vylepšuje. Pokud se na světovém trhu nestane něco radikálního, vidím situaci příznivě.

Energie zlevňují, smlouva bez stropu ušetří desetitisíce

Ekonomika

Firmy postupně snižují ceny pod vládní strop. Bude to ještě pokračovat?

Očekávám, že dodavatelé, kteří mají významnější část zákazníků na cenových stropech, by měli určitě nabídnout lepší cenové produkty. Dost často to bylo zpočátku směřováno pouze na nové klienty, nyní už snižují ceny i pro věrné zákazníky.

Lidé podle údajů dodavatelů stále častěji chtějí fixace, ale ne na dlouho…

Je to rozumné. Máme za sebou turbulentní období a mnoho lidí preferuje jistotu. Hodně se píše o tom, že dlouhodobý výhled je pro roky 2025 nebo 2026 vcelku pozitivní. Tyto roky by mohly být cenově významně lepší, a tak fixovat třeba na tři roky s výjimkou těch fixovaných smluv, kdy cena v průběhu fixace klesá, by nemuselo být tak výhodné. I na ceně, která se zdá nyní výhodná, mohou lidé ve třetím roce fixace dost prodělat.

Co byste teď poradil?

Kratší fixaci. Je přirozené, že ti, kterým končí fixace, budou hledat podobný produkt. Na trhu bude hodně nabídek na smlouvu na rok nebo rok a půl. Ti se smlouvou na dobu neurčitou by ale měli nyní jednat. Teď tolik nevadí, že platí vysoké ceny, protože zejména spotřeba plynu je aktuálně minimální, ale je potřeba si zajistit výhodnou cenu pro topnou sezonu. Velkou svobodu volby mají i ti, kteří mají odvozené ceny od spotu s měsíčními fixacemi, ti mají měsíční výpovědní lhůtu. Očekávám ale, že okamžité ceny v topné sezoně půjdou nahoru, a tito lidé musejí počítat s tím, že o dosavadní výhodnost částečně přijdou. Mají ale možnost odchodu a výběru jiného produktu.

A co domácnosti se smlouvou na dobu neurčitou?

U domácností, které mají smlouvu neurčitou – a těch je pořád ještě většina –, je potřeba si uvědomit, že mají ze zákona tříměsíční výpovědní lhůtu. Teď jsme na začátku srpna, a pakliže ještě mají od svého dodavatele zastropovanou cenu plynu a nedostali od něj lepší nabídku, poradil bych jim nečekat a podat výpověď. I s tím, že pokud jim dodavatel nabídne lepší cenu, mohou výpověď stáhnout. Stačí si spočítat, že by mohli změnit dodavatele až za tři měsíce, tedy v listopadu. Je čas, aby se o to starali už teď.

Platí to i u elektřiny?

Je to stejné. Obě komodity spolu velice úzce souvisejí a sledují krátkodobě i dlouhodobě stejné trendy. Pokud to ti se smlouvou na dobu neurčitou s cenami na stropu začnou řešit až v září nebo říjnu, dostanou se na lepší cenu prakticky až ke konci topné sezony.

Jak se změnilo chování zákazníků od roku 2021 a pádu Bohemia Energy přes válku na Ukrajině?

Myslím, že dost. Zejména spotřebitelé, kteří byli postiženi pádem dodavatele, a těch bylo asi milion, jsou nyní konzervativnější, hledají větší jistotu.

Zákazníci innogy si od září polepší

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám