Hlavní obsah

Češi šetřili i v listopadu, kupovali jen potraviny

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tržby maloobchodníků byly bídné i v listopadu. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) si maloobchodníci pohoršili měsíc před Vánoci meziročně o 4,9 procenta. Podle statistiků je za propadem zejména slabý prodej aut a nepotravinářského zboží.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Prodeje nepotravinového zboží byly v listopadu slabé. Ilustrační foto

Článek

Z údajů vyplývá, že lidé nejčastěji utráceli za potraviny (meziroční nárůst o 1,8 procenta), dále za farmaceutické a drogistické zboží (nárůst o 4,7 procenta).

„Data potvrdila, že spotřebitelská poptávka zůstává stále velmi slabá a pravděpodobně tomu bude i nadále. Spotřebitelé jsou kvůli ekonomické recesi (která se projevuje v růstu nezaměstnanosti a v nižším růstu reálných mezd) ve svých výdajích mnohem opatrnější a spíše spoří, aby si vytvořili určitou finanční rezervu,“ uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Maloobchodníci v loňském roce zažívali převážně hubené časy. Jejich tržby totiž proti roku 2008 téměř každý měsíc klesaly. Například říjnový meziroční propad tržeb činil podle statistiků 4,7 procenta.

„Obávám se, že pokles tržeb není za námi. Naopak bude pokračovat s tím, jak počet nezaměstnaných ještě v průběhu první poloviny roku poroste. Navíc mzdy se letos budou zvedat jen zřídka a kupní síla českých domácností klesne,“ komentovala analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Reklama

Výběr článků

Načítám