Hlavní obsah

Obchodní deficit ČR v únoru stoupl na 4,3 miliardy

Novinky, Jiří Vavroň
PRAHA

Silné únorové dovozy strojů a aut stojí za únorovým propadem obchodní bilance, která skončila schodkem 4,3 miliardy korun. Je to o 7,1 miliardy horší výsledek než před rokem. Česko si pohoršilo i proti letošnímu lednu, kdy obchodní bilance podle pondělních revidovaných údajů Českého statistického úřadu vykázala schodek 2,8 miliardy korun.

Foto: Kamil Kyzlink
Článek

"Na jedné straně výrazně vzrostl dovoz strojů a zařízení pro průmysl, což souvisí s budováním produkčních kapacit v domácí ekonomice," říká analytik Raiffeisenbank Ivo Nejdl.´

"Na straně druhé dochází k výpadkům exportů v odvětvích, která jsou výrazně zasažená slabou poptávkou v zahraničí, silící a především levnou asijskou konkurencí a zřejmě také posílením koruny vůči dolaru. V prvních dvou případech se jedná o oděvní průmysl, posílení koruny vůči dolaru se zřejmě dotýká sklářského průmyslu. Protože však lednové výsledky zahraničního obchodu o výrazném zhoršení v těchto odvětvích nevypovídají, nelze vyřknout konečný soud," soudí Nejdl.

Asijská konkurence

"V každém případě je zcela jasné, že levné a kvalitativně stále se lepšící výroby v Asii budou likvidovat zpracovatelský průmysl s nízkou přidanou hodnotou po celém světě. Vypovídá o tom nakonec také snižování produkce a zaměstnanosti v těchto odvětvích ve Spojených státech a Japonsku.

Fakt, že v zemích EU dochází k takovému vývoji jen pomalu, jen potvrzuje známou pravdu, že odbory mají v Evropě stále vysoký vliv a trh práce je velmi nepružný. Managementy výrobců podnikajících v odvětvích nejvíce exponovaných asijské konkurenci by měly takový vývoj akceptovat a postavit na něm strategický plán pro další roky", uzavírá analytik Raiffeisenbank.

Dovoz strojů posílil o téměř 15 procent

Dovoz strojů a zařízení pro průmysl vzrostl v únoru o 14,8 procenta, silničních vozidel o 13,6% a zařízení k telekomunikaci o 13,3 procenta). Z důležitých vývozních skupin klesl nejvíce vývoz zařízení k telekomunikaci o 16,6 procenta) a výrobků z nekovových nerostů (o 6,8 procenta. Na zhoršení bilance se podílel nejvíce obchod s Čínou (růst pasiva o 1,4 miliardy Kč), Německem (snížení aktiva o miliardu) a Malajsií (růst pasiva o 0,9 miliardy Kč).

Nejvíce se zlepšila bilance ve vztahu k Rakousku (zvýšení aktiva rovněž o 0,9 mld. Kč) a Norsku (snížení pasiva o 0,6 miliardy Kč). Za první dva měsíce 2002 činí schodek obchodní bilance 7,1 miliardy korun. Dovoz v lednu a únoru vzrostl meziročně o 5,7 procenta a vývoz o 3,8 procenta. Při vyjádření v euru dovoz vzrostl o sedm a vývoz o pět procent.

V dolarovém vyjádření byl růst vyšší - dovoz o 30,5 procenta, vývoz o 28,1. Výsledky únorového zahraničního obchodu byly sice mírným zklamáním, ale o výrazném zhoršení trendu je zatím předčasné hovořit, říká analytik ČSOB Jozef Kovalovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám