Hlavní obsah

Obchodní bilance v září překvapivě skončila přebytkem

PRAHA

Obchodní bilance ČR v září překvapivě skončila přebytkem po 18 měsících schodků. Na zlepšení se podílel především pokles dovozu ropy o více než 20 %, uvedl ČSÚ. V září skončil zahraniční obchod přebytkem 0,8 miliardy korun, před rokem byl ve schodku 3,8 miliardy. Ekonomové v průměru odhadovali deficit 3,4 miliardy korun.

Článek

Podle předběžných údajů vzrostl vývoz proti letošnímu srpnu o 2,4 % a dovoz o 1,7 %. Meziročně se v běžných cenách zvýšil vývoz o 10,1 % a dovoz o 5,8 %. Měsíční obchodní bilance byla v přebytku naposledy v únoru 2002, předtím v září 2001.

Dovoz ropy byl podle ČSÚ nižší v hodnotovém vyjádření o 21,8 % a v množství o 23,7 %. Kromě poklesu dovozu ropy se na zlepšení bilance podílel i výrazný růst vývozu tržních výrobků, zejména kovových výrobků a textilní příze a tkanin. Naopak podprůměrný byl růst strojírenského vývozu, což souvisí s poklesem vývozu dílů ke kancelářským strojům a výpočetní technice.

Nejvíce vzrostlo aktivum s Německem, Rakouskem, Slovenskem a s Nizozemskem. Zhoršila se zejména bilance obchodu se Spojenými státy, Maďarskem a Irskem.

V lednu až září meziročně vzrostl vývoz o 8,6 % a dovoz o 7,8 %. Schodek zahraničního obchodu podle ČSÚ představoval 35,8 miliardy Kč a byl meziročně nižší o pět miliard Kč.

Po prázdninách ekonomika vždy ožívá

Září vždy bylo mimořádně příznivým měsícem z pohledu obchodní bilance, řekl analytik Patria Online David Marek v reakci na zářijový výsledek zahraničního obchodu. "Naše prognóza byla nula," řekl Marek.

"Po letních měsících zaplněných dovolenými dochází k poprázdninové akumulaci výroby a zvýšení vývozů, na což se trošku pozapomnělo," dodal. Na "sezónní efekt" se podle Marka pozapomnělo po loňském roce, ale loni bylo září zase výjimečné kvůli povodním, kdy rostl dovoz zboží na odstranění škod.

Největším překvapením byl v zářijové bilanci zahraničního obchodu více než pětinový propad dovozu ropy. S ním analytici nepočítali, řekl analytik Komerční banka Jan Vejmělek.

Příčinu ropného útlumu Vejmělek neznal. "Nemám moc jasnou představu v čem by to bylo. Z těch čísel, co nám dodal statistický úřad, to jasné není," reagoval s tím, že podezírat ČSÚ z chyb se mu nechce.

Méně ropy se v září podle mluvčího petrochemického holdingu Unipetrol Tomáše Zikmunda dovezlo kvůli omezené kapacitě ropovodu z Ruska. "Situace by se neměla opakovat. Bude ale záležet, jak bude mít ruská strana vytížený ropovod," řekl Zikmund. Dodal, že na český trh pohonných hmot tento výpadek nemá a nebude mít žádný dopad.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám