Hlavní obsah

Obce a kraje loni hospodařily s přebytkem téměř 33 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obce a kraje v Česku loni hospodařily s přebytkem 32,8 miliardy korun. Uvedla to Česká televize na základě údajů ministerstva financí. I v předchozích letech bylo hospodaření samospráv v plusu. Meziročně ale přebytek loni klesl, předloni totiž činil 41,4 miliardy. Přesto je podle ČT výsledek za rok 2022 třetím nejlepším od vzniku samostatné ČR.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministerstvo financí

Článek

„Hlavním důvodem je poslední změna rozpočtového určení daní. Kdybychom nezvýšili koeficienty na podíl obcí a krajů na rozdělení daní, tak by loni byly na nule,“ řekl ČT k výsledku hospodaření samospráv ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Obce a kraje dosáhly vysokého přebytku hospodaření navzdory tomu, že loni na konci února začala ruská invaze na Ukrajinu, která významně přispěla ke zdražení energií a pohonných hmot. Samosprávy měly také zvýšené výdaje kvůli pomoci lidem prchajícím do Česka před válkou na Ukrajině.

Největší přebytek z obcí v zemi zaznamenala loni Praha, a to zhruba 15,5 miliardy korun. Příjmy města činily více než 120 miliard a výdaje méně než 105 miliard korun.

Zůstatky na bankovních účtech obcí loni dosáhly podle ČT 331,5 miliardy korun a na účtech krajů 71,2 miliardy. „Je škoda, pokud obce a kraje nevyužívají své investiční možnosti,“ uvedl Stanjura. „Kraje a obce by měly ty peníze využívat ku prospěchu svých obyvatel a myslím si, že se o to maximálně snaží,“ řekl televizi předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Co je insolvence a bankrot? Německý ministr hospodářství se ztrapnil v televizi

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám