Hlavní obsah

Paroubek chce zdvojnásobit příjem z cestovního ruchu

Právo, Václav Pergl
KARLOVY VARY

Ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek plánuje do tří let zdvojnásobit příjem z cestovního ruchu. Ve čtvrtek to řekl v Karlových Varech na konferenci o lázeňství. Podle ministra je pro zvýšení příjmů nezbytné, aby se zachovala snížená pětiprocentní sazba na ubytování. Chce také zvýšit příjmy z lázeňské turistiky.

Článek

"Lázně mají obrovský potenciál právě v oblasti cestovního ruchu. Otvírá se i možnost přinést do nich čínskou klientelu. Chceme jim ČR ukázat tak, aby pro ně byla nejatraktivnější zemí ve střední Evropě," řekl Paroubek.

Lázeňství obhajoval i hejtman karlovarského kraje Josef Pavel. Napadl tvrzení některých lékařů, že lázně nemají už takové opodstatnění v léčebném procesu. "Lázně jsou součástí zdravotnictví, mají v něm své nezastupitelné místo," prohlásil Pavel. Připomněl, že pro region jsou lázně důležité i z hlediska zaměstnanosti.

"Postrádáme však malou propagaci lázeňství na domácím trhu," řekl ředitel hotelu Imperial Jiří Milský. Jen v Karlových Varech například před patnácti lety byl poměr domácí a zahraniční klientely 70:30. Dnes je přesně opačný, kdy 70 procent je ze zahraničí a 30 procent domácích pacientů.

Není tomu ale tak všude. Jak uvedl Jiří Houdek, předseda Sdružení lázeňských míst v ČR, například v Třeboni dál převládá česká klientela a tvoří 80 procent všech zájemců. V Třeboni se také ukázalo, že stoupá i zájem samoplátců, tedy těch, kteří si lázně platí sami v plné výši. "Za posledních pět let jejich zájem stoupl o 120 procent," řekl Houdek.

Lázně jako bonus

Se zajímavou myšlenkou přišel předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger. Podle něj by lázně v budoucnu mohly dávat zdravotní pojišťovny jako bonus těm, kteří o své zdraví pečují.

"Znamenalo by to částečnou změnu zákona a umožnit vedle základního zdravotního pojištění i připojištění. Pokud by se tak stalo, pak by pojišťovny mohly dávat svým klientům, kteří pečují o své zdraví i určitý bonus jako je tomu například u povinného pojištění aut. Tento bonus by mohl být i ve formě preventivního lázeňského pobytu," zdůraznil Schlanger.

Reklama

Výběr článků

Načítám