Hlavní obsah

O výrobce osvětlení Osram mají zájem dva investiční fondy

Frankfurt

Představenstvo a dozorčí rada německého výrobce osvětlení Osram Licht doporučily akcionářům přijmout nabídku na převzetí firmy od investičních firem Bain Capital a Carlyle Group za 3,4 miliardy eur (86,7 miliardy Kč). Pokud bude transakce dokončena, skončí relativně krátké a občas sporné období Osramu jako samostatné společnosti, upozornila agentura Bloomberg.

Foto: OSRAM

Ilustrační foto

Článek

Fondy Bain a Carlyle nabídly za jednu akcii Osramu 35 eur. To představuje prémii 21 procent ve srovnání s úterní závěrečnou cenou akcií na burze, tedy den předtím, než se objevily zprávy o plánované nabídce. Nabídka bude platná, pokud ji přijme nejméně 70 procent akcionářů. Trvá až do začátku září.

„Bain a Carlyle přinášejí mnoho zkušeností a mají o tomto odvětví hluboké znalosti,” řekl Bloombergu finanční ředitel Osramu Ingo Bank. „Pomohou nám vybudovat portfolio.” Dodal také, že oba investoři podporují současnou strategii firmy a že nabídka je atraktivní také pro zaměstnance, protože zůstane v platnosti mnoho pracovních ustanovení. Nabídku podpořil i vlivný německý odborový svaz IG Metall.

Osram byl součástí německého koncernu Siemens, v roce 2013 se však osamostatnil. Původně se 110 let stará firma zaměřovala na výrobu žárovek, postupně ale nabídku rozšířila na další osvětlovací technologie, včetně LED, osvětlení pro jeviště a filmy či osvětlení pro pěstování rostlin uvnitř budov. Italská divize také poskytuje světelné efekty pro písňovou soutěž Eurovision.

Osram se však od svého osamostatnění potýká s problémy. Generální ředitel Olaf Berlien sice rozšířil nabídku firmy a zaměřil ji na vyspělé technologie, nedokázal však zvládnout oslabení poptávky na automobilovém trhu kvůli poklesu prodeje aut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám