Hlavní obsah

Novým solárním elektrárnám na zelené louce odzvonilo

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovský boom solárních elektráren postavených na polích, kvůli kterému lidé v nejbližších dvaceti letech zaplatí na účtech za elektřinu o stovky miliard korun více, zřejmě definitivně končí. Od příštího roku totiž bude stát dotovat výkupní ceny elektřiny z těchto zdrojů jen u elektráren, které budou postaveny na střechách domů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Počítá s tím návrh novely, která má nahradit nynější zákon č. 180 z roku 2005, o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. „Jsou v ní taková opatření, která počítají s tím, že se již nebudou podporovat fotovoltaiky postavené na zelené louce,“ řekl Právu vedoucí oddělení podpory obnovitelných zdrojů ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Gebauer.

Návrh teď projednává legislativní rada vlády, která má němu do týdne vydat stanovisko, a začátkem září by se jím měla zabývat vláda. „Není ale jisté, zda se jej podaří schválit ještě do konce letošního roku. Platit by tak mohl začít během příštího roku,“ odhaduje Gebauer.

Růst jen o 5 MW ročně

Podle Národního akčního plánu ČR pro energii z obnovitelných zdrojů, který ministerstvo průmyslu a obchodu nedávno předložilo Evropské komisi, se v příštích deseti letech u fotovoltaiky počítá jen s minimálním ročním nárůstem instalované kapacity. Akční plán ve středu schválila vláda.

Pro konec letošního roku byla u fotovoltaiky odhadnuta instalovaná kapacita 1650 MW. Příští rok by měla být finančně podporována kapacita o 10 MW vyšší a v následujících letech pak vždy jen o 5 MW vyšší než v roce předchozím. V roce 2020 by tak celková instalovaná kapacita ve fotovoltaice měla činit 1695 MW. Vše, co bude v tom kterém roce postaveno nad plánovanou kapacitu, by již nemělo od státu získat žádnou podporu. Budou tak vznikat pouze malé instalace na střechách rodinných domů nebo paneláků.

Lidé přesto zaplatí stamiliardy korun

Podle předsedy Energetického regulačního úřadu Josefa Fiřta však přesto lidé a firmy v následujících letech zaplatí za podporu zejména fotovoltaiky minimálně 300 miliard korun. Na vině je špatně nastavený zákon.

Dosud byla výkupní cena stanovena podle modelu, který zajišťuje investorovi 15letou návratnost. Vzhledem ke snižujícím se cenám technologií ale návratnost klesla až asi na polovinu a investoři tak mohli realizovat pohádkové zisky. Pro příští rok se počítá s tím, že pokud bude návratnost od investice nižší než 11 let, může regulátor snížit cenu o více než 5 procent. Počítá se s tím, že u fotovoltaiky tak klesnou výkupní ceny o desítky procent.

To ovšem platí pouze pro instalace dokončené v příštím roce. Ty, které budou dokončeny ještě letos, se stejně jako již dříve dokončené projekty mohou těšit na výkupní ceny, které jsou několikanásobně vyšší než u klasických zdrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám