Hlavní obsah

Nový zákon zruší všechny stavební uzávěry, tvrdí náměstek pražského primátora

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nový stavební zákon zruší všechny stavební uzávěry. Přestanou platit den po zveřejnění ve Sbírce zákonů, tvrdí náměstek pražského primátora Petr Hlaváček (TOP 09). Podle něj to může ohrozit budoucí rozvoj takzvaných brownfieldů nebo velké dopravní stavby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Hlaváček na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

Článek

Pokud záměr majitele pozemků nebude odporovat územnímu plánu, bude moci bez ohledu na město zažádat o uzemní rozhodnutí.

Novou úpravu stavebního práva schválili poslanci přes veto Senátu tento týden v úterý. O dva dny později zákon podepsal prezident.

Stavební uzávěry vyhlášené podle nyní již předminulé verze stavebního zákona před rokem 2007 měly chránit území před zastavěním, než dojde ke shodě o způsobu jeho využití.

Zeman podepsal nový stavební zákon

Domácí

Schválení nového zákona přivítal Svaz podnikatelů ve stavebnictví. „Změnu, která má vést ke zrychlení a zjednodušení schvalovacích procesů ve stavebnictví, jsme od počátku podporovali. Věříme, že nový stavební zákon pomůže všem,” uvedl prezident svazu Jiří Nouza.

Nová úprava stavebního práva má podle vlády především zrychlit stavební řízení a zajistit dodržování stanovených lhůt. Zákon má vstoupit v účinnost v polovině roku 2023, některé změny však začnou platit již od 1. ledna příštího roku.

Kontroverzní centrální úřad

Zákon také přesouvá stavební úřady pod stát a počítá se vznikem centralizovaného Nejvyššího stavebního úřadu. Pod ním budou jednotlivé stavební úřady organizované podobně, jako je tomu nyní třeba u finanční správy. Sněmovní opozice i senátoři přesun úřadů pod stát kritizovali.

Senát normu dokonce jednomyslně zamítl a Sněmovna ho musela přehlasovat. Opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se Starosty uvádějí, že pokud budou po říjnových volbách vládnout, nyní prosazený návrh změní.

Reklama

Související témata:

Související články

Lukl: Hrozí destrukce stavebního řízení

Povolování staveb je potřeba zrychlit. Jde to ale jinak než vytvořením Nejvyššího stavebního úřadu a převáděním úředníků z obcí na stát v rámci rozsáhlé...

Sněmovna stvrdila nový stavební zákon

Sněmovna stvrdila v úterý nový stavební zákon. S podporou některých komunistů a poslanců SPD přehlasovala senátní veto. Vláda si od zákona slibuje rychlejší...

Výběr článků

Načítám