Hlavní obsah

Nový systém pro dálniční známky má stát 128 milionů

Nový systém pro elektronické dálniční známky bude stát 128 milionů korun. Bude propojen s Portálem občana a bude do něj částečně zapracován elektronický obchod, který vzešel z lednové programátorské akce hackaton. Novinářům to v pondělí řekli premiér Andrej Babiš (ANO) a vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla před odletem na návštěvu Estonska.

Foto: Novinky

Dálniční známka pro rok 2020

Článek

„Podle informací, které mám, je odhad, že ta zakázka nás bude stát třetinu původní ceny,” řekl Babiš. Původní návrh počítal s náklady 402 milionů korun. Babiš kvůli tomu kritizoval a následně i odvolal ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO).

Dzurilla upřesnil, že vybudování systému pro elektronické dálniční známky bude stát 40 milionů korun, následný provoz 88 milionů. Státní správa podle něj nepřevzala celý systém, který zdarma vytvořili účastníci hackatonu, využije ale některé jeho prvky, například uživatelské rozhraní.

Zdrojové kódy programu má stát podle Dzurilly k dispozici a nyní řeší způsob jejich využití, včetně spojených právních otázek. O rozsahu zapojení materiálu, který programátoři vytvořili, bude definitivně jasno první březnový týden.

Elektronické dálniční známky u sousedů: fungují už roky a kontrolují je kamery

Ekonomika

Podle Dzurilly bude systém pro elektronické dálniční známky součástí Portálu občana, který má lidem umožnit digitální komunikaci se státní správou. Řidiči budou prostřednictvím portálu dostávat upozornění na blížící se konec platnosti dálniční známky a budou ji tam moct koupit.

Dzurilla připomněl, že v současnosti má k Portálu občana přístup zhruba půl milionu lidí s digitální identitou, do konce roku by se tento počet měl zdesetinásobit, protože se lidé budou moct přihlašovat i pomocí svých přihlašovacích údajů pro elektronické bankovnictví.

Vláda kvůli kontroverzní zakázce, jež zlomila vaz nyní již bývalému ministru dopravy Vladimíru Kremlíkovi (ANO), rozhodla, že od února musí ministerstva předkládat všechny zakázky na informační technologie odboru hlavního architekta eGovernmentu na ministerstvu vnitra.

Babiš v pondělí řekl, že bude chtít příští týden od všech ministrů znát veškeré IT zakázky, které zadali od svého nástupu do funkce nebo jejichž zadání zvažují.

Reklama

Související články

Končí platnost starých dálničních známek

V sobotu přestanou platit loňské roční dálniční známky. Řidiči, kteří si ještě nekoupili novou, mají tedy nejvyšší čas. Jinak jim bude při silniční kontrole na...

Výběr článků

Načítám