Hlavní obsah

Končí platnost starých dálničních známek

Právo, Jiří Novotný

V sobotu přestanou platit loňské roční dálniční známky. Řidiči, kteří si ještě nekoupili novou, mají tedy nejvyšší čas. Jinak jim bude při silniční kontrole na zpoplatněných dálnicích hrozit pokuta až 5000 Kč, a ve správním řízení může postih činit dokonce 100 000 Kč.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Rok 2020 je poslední, kdy si dálniční známky lepíme na čelní sklo.

Článek

Je nutné si dát pozor i na správné umístění dálničního kuponu. Jeho první díl musí být nalepen na pravý dolní okraj vnitřní strany čelního okna vozidla. Navíc je třeba z čelního skla odstranit už neplatné známky.

Z e-shopu na dálniční známky unikla data lidí. Hackeři neustále útočí, řekl Vondráček

Bezpečnost

Nové dálniční kupony jsou k mání na poštách, u čerpacích stanic či na hraničních přechodech. Jejich ceny se proti loňsku nezměnily. I nadále tak je roční známka za 1500 Kč, měsíční za 440 Kč a desetidenní za 310 Kč.

Novinkou navíc je, že dálniční známku už nemusí mít auta na elektrickou energii či vodík a některé hybridní vozy. Pro ně je teď jízda po zpoplatněných komunikacích zdarma. Podle informací ministerstva dopravy vybral stát loni od motoristů za dálniční známky celkem 5,35 miliardy korun, o 150 milionů více než za rok 2018. Letos by výnos měl opět vzrůst.

Stát ukončí všechny zakázky k elektronickým dálničním známkám

Ekonomika

V příštím roce mají být v České republice místo papírových zavedeny elektronické dálniční známky. Otázkou ovšem je, zda se to skutečně stihne, protože stát nyní zrušil předraženou smlouvu s firmou Asseco Central Europe na informační systém elektronických známek i všechny další tendry s nimi související. Celý přípravný proces na zavedení těchto známek tak musí odstartovat znovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám