Hlavní obsah

Nový obří Boeing je delší, překonal Airbus o tři metry

– Everett
Novinky, DPA, pit

Americký letecký gigant Boeing představil v neděli svůj nový vysokokapacitní osobní letoun 747-8 Intercontinental. Firma od něj očekává, že se stane konkurentem obřího Airbusu A380.

Článek

Akce se v továrně v Everettu nedaleko Seattlu účastnilo přibližně 10 tisíc hostů včetně potenciálních zákazníků.

„Nový 747-8 Intercontinental nabízí nejnovější inovativní technologie. Cestující určitě ocení nízké provozní náklady a pohodlí nového interiéru,“ prohlásil šéf firmy Jim Albaugh.

Foto: Reuters

Detail Intercontinentalu

První dodávky tohoto letounu jsou plánovány na poslední čtvrtletí letošního roku, nejpozději zkraje roku 2012. Německá Lufthansa již objednala dvacet těchto strojů a dalších dvacet reálně zvažuje. Objednávku učinila rovněž i letecká společnost Korean Air.

Letoun, který provázelo zpoždění téměř rok a půl, má délku 76,3 metru, čili je o šest metrů delší než předchozí modely 747 a o více než tři metry než jeho evropský konkurent Airbus A380. Kapacita ve třech palubních třídách činí 467 cestujících, A380 jich ale pojme 525.

Nováček ve stáji Boeingu je rovněž tišší a úspornější než jeho předchůdci, v jeho interiéru jsou například využity prvky z modelu 787 Dreamliner. Katalogová cena stroje je stanovená na 318 miliónů dolarů (asi 5,7 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám