Hlavní obsah

Novou dálniční známku si koupilo 7684 řidičů, na ověření SPZ si ale počkají

Novinky, Bohumír Žídek

Novou elektronickou dálniční známku si ke čtvrtku pořídilo 7684 řidičů. Webový obchod, jehož středeční spuštění provázely problémy, již funguje. Stále však není možné si ověřit SPZ. Novinkám to sdělil tiskový mluvčí státního podniku Cendis Martin Opatrný.

Jak koupit elektronickou dálniční známku na e-shopu edalnice.czVideo: Novinky

 
Článek

„K dnešnímu dni si elektronickou dálniční známku koupilo přes e-shop 6278 lidí, na České poště 1130 a u EuroOilu 276,” uvedl Opatrný s tím, že z těchto počtů vyplývá, že elektronický obchod ve čtvrtek fungoval bez problémů.

Řada lidí však na sociálních sítí ve středu upozorňovala, že zatím nefunguje ověření SPZ. „Ověření SPZ na webu eDalnice bude nejpozději k 1.1.2021, od kdy začnou e-známky platit,” dodal k tomu Opatrný.

Elektronická dálniční známka bude totiž stejně jako papírová varianta vázána na SPZ. Motorista při nákupu viněty zadá registrační značku vozidla a zvolí si dobu platnosti.

Havlíček k elektronickým známkám: E-shop jsme spustili a hned vypnuli, aby se nepřetížil

AutoMoto

Začátek platnosti si potom může určit sám. Cena roční, měsíční ani desetidenní známky se nemění – i nadále to je 1500, 440, respektive 310 korun.

Elektromobily, auta na vodíkový pohon a hybridy s emisemi CO2 pod 50gramů na kilometr dálniční poplatek hradit nemusí. Totéž platí pro hendikepované řidiče s průkazy ZTP a ZTP/P.

Vozidla na zemní plyn nebo biometan budou platit poloviční cenu.

Komplikace s elektronickou dálniční známkou číhají i na cizince

Ekonomika

Přechod na elektronické dálniční známky, které začínají platit od prvního prosince, provázely v úterý velké komplikace. Internetové stránky edalnice.cz, jež mají být hlavní platformou pro nákup elektronické viněty, zhruba do 16:30 hodin nefungovaly.

Problémy se s projektem táhnou od začátku. Možná předraženost původní zakázky byla hlavní příčinou, kterou premiér Andrej Babiš (ANO) zdůvodnil odvolání předchozího ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám