Hlavní obsah

Komplikace s elektronickou dálniční známkou číhají i na cizince

Novinky, Jakub Štěpánek, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko se v úterý zařadilo mezi evropské země, kde by měl fungovat systém elektronických dálničních známek. Systém, který má být hlavní platformou pro nákup elektronické viněty, však v den spuštění nefungoval. Komplikace mohou čekat i na cizince, pro něž se chystají samoobslužné kiosky v blízkosti hraničních přechodů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministerstvo dopravy představilo 1. prosince 2020 nový systém elektronických dálničních známek. Na snímku nefunkční eshop.

Článek

„Kiosků bude celkem 12 a budou rozmístěny v pohraničí. Fungovat začnou od 1. ledna 2021. Jejich seznam bude v průběhu prosince zveřejněn na stránkách edalnice.cz,” řekl Novinkám Martin Opatrný, mluvčí společnosti CENDIS, která e-shop vyvíjela a spadá pod ministerstvo dopravy.

„Pro cizince by to mohla být komplikace. Zejména v tom přechodném období, než si na to zvyknou,” konstatoval Libor Budina z Autoklubu České republiky.

V praxi cizinci, kteří nevyužijí možnost nákupu on-line, zadají v samoobslužném kiosku SPZ automobilu a zaplatí příslušnou částku. Kiosek, který bude fungovat v anglické, německé, polské, ruské a maďarské jazykové mutaci, což bude výhoda oproti webu, který má zatím jen anglickou verzi.

V tomto případě se však předpokládá, že cizinci si budou chtít koupit známku hned na hranicích. Otázkou je, jaké možnosti jim zůstávají v případě, že budou potřebovat vinětu získat dodatečně.

Jednou z možností bude pořídit ji na poštách nebo na čerpacích stanicích EuroOil. Těch je však v Česku pouze 199, bude tedy muset hledat. S tím, že by známka byla dostupná na každé benzínové stanici, ministerstvo nepočítalo. Na kamenný prodej udělalo tendr, který vyhrála Česká pošta s Čeprem, které pumpy EuroOil provozuje.

Ostatní benzinky s prodejem nepočítají

Prodej na jiných čerpacích stanicích vyloučen teoreticky vyloučen není, ale jejich provozovatelé by se museli obejít bez marže. A to se nevyplatí.

Zástupci čerpacích stanic Benzina a Shell na dotaz Novinek uvedli, že s prodejem známek nepočítají a podle informací Novinek se pravděpodobně nepřipojí ani ostatní provozovatelé.

Zahraniční řidiči tak na většině čerpacích stanic vinětu nezakoupí, budou muset hledat pobočky EuroOil. „Na druhou stranu se ale domnívám, že pokud se někdo připravuje na cestu do zahraničí, tak si dohledá informace, kde a jak dálniční známku zakoupit,” doplnil Budina.

Spuštění e-shopu provázely komplikace

Přechod na elektronické dálniční známky, které začínají platit od prvního prosince, provázely v úterý velké komplikace. Internetové stránky edalnice.cz, jež mají být hlavní platformou pro nákup elektronické viněty, totiž větší část dne nefungovaly. Problémy přetrvávaly zhruba do 16:30.

Havlíček k elektronickým známkám: E-shop jsme spustili a hned vypnuli, aby se nepřetížil

AutoMoto

I přesto Autoklub České republiky přechod na elektronické viněty vítá. „Pro řidiče je to praktičtější. Systém papírových dálničních známek zůstává v Evropě prakticky už jen ve Švýcarsku, Slovinsku a z poloviny také v Rakousku, kde se dá koupit známka papírová i elektronická,” dodal Budina.

Elektronická dálniční známka bude vázána na SPZ. Motorista při nákupu viněty zadá registrační značku vozidla a zvolí si dobu platnosti.

Začátek platnosti si potom může určit sám. Tedy za předpokladu, že e-shop funguje. Cena roční, měsíční ani desetidenní známky se nemění – i nadále to je 1500, 440, respektive 310 korun.

Vedle e-shopu a čerpacích stanic EuroOil by mělo být možné elektronickou známku pořídit na pobočkách České pošty.

Elektronické dálniční známky budou v prodeji od prosince

Ekonomika

Projekt byl problémový od začátku

Projekt elektronických vinět provázejí od začátku problémy. Šlo i o hlavní příčinu odvolání předchozího ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Společností tehdy hýbala plánovaná výše nákladů na vytvoření e-shopu – 400 milionů korun. „Nastalo tam plno pochybení,“ přiznal tehdy premiér. Řízením ministerstva následně pověřil ministra průmyslu a obchodu a vicepremiéra pro ekonomiku Karla Havlíčka (za ANO). Ten stojí v čele resortu dodnes.

Časové kupony jako způsob platby za používání českých dálnic existují od roku 1995. V roce 2007 bylo spuštěno elektronické mýtné pro kamiony. Na Slovensku mají systém elektronických vinět již od roku 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám