Hlavní obsah

Novohuťáci stávkovali proti propouštění

Novinky, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Ve středu v devět hodin se na většině provozů společnosti Ispat Nová huť zastavila výroba. Místní odboráři totiž vstoupili do hodinové výstražné stávky, kterou chtěli dát vedení firmy na vědomí svůj nesouhlas s plánovaným propouštěním.

Foto: Dana Smrčková

Taneční skupina Lednický ranč potěšila Mikulov country podívanou.

Článek

"Například na válcovně čtrnáct se zastavily všechny tři válcovací tratě. Ale na ocelárně na hodinu výrobu zastavit nejde, technicky to není možné," řekl Právu šéf krizového štábu Podnikové odborové rady při INH Jaroslav Marek. Mnoho lidí z provozů, kde se nestávkovalo, nebo ti, kteří mají odpolední směnu, však vyjádřili solidaritu a podporu protestní akci peticí. "Podepsat se přišli dokonce i mnozí zaměstnanci, kteří mají nemocenskou nebo dovolenou," podotkl Marek.

Hodinová výstražná stávka je zaměřena proti záměru vedení ocelářské firmy snižovat počet pracovních míst v období restrukturalizace společnosti. Odbory požadují, aby vedení INH po dohodě s vlastníkem přehodnotilo svůj dosavadní záměr snížit do konce roku 2005 počet zaměstnanců na 8862 (počátkem letošního roku Nová huť zaměstnávala 11 380 lidí). "Je to síla, co se děje. Bojím se o práci. Propouštění může postihnout nejen mne, ale i matku a otce. V Nové huti totiž dělají také oba mí rodiče. Maminka se rovněž zapojila do stávky," svěřil se Právu strojírenský dělník pětadvacetiletý Leoš Š.

V podniku vládne dusná atmosféra

"Je to hrozné, když se člověk musí bát i o lopatu. Tomu, kdo chce pracovat, by práci neměli brát," řekl další dělník, který je v huti zaměstnán již 24 let. "Když dostanu výpověď, nikdo mě v mém věku nezaměstná, za ty roky máme poškozené zdraví," přidal se další stávkující padesátiletý muž. "Nálada v podniku je velmi napjatá. Není se co divit, lidé mají strach, že přijdou o práci, bojí se o svou budoucnost," uvedl člen stávkového výboru válcoven 14 a 16 Jiří Adamus.

Vedení se zatím nevyjádřilo

Odbory již s předstihem upozorňovaly obchodní partnery firmy, aby do podniku v době konání výstražné stávky nejezdili, protože brány budou zataraseny. Jako zátarasy posloužily odborářům autobusy, které si najali od soukromého dopravce. "Sice spěchám, ale nezlobím se na odboráře. Chápu je, před třemi lety jsme měli problémy my u nás," řekl Právu Miroslav Spiewok ze ŽDB Bohumín, když jej stávková hlídka odmítla pustit ven z areálu Ispat Nová huť. Do areálu firmy vjel totiž ještě před začátkem stávky, a když chtěl vyjet hlavní bránou, blokovaly ji autobusy. "Musíte ještě čtyřicet minut počkat, než stávka skončí. Zajděte si třeba do bufetu," řekl mu člen stávkové hlídky.

Vedení akciové společnosti se zatím k akci nevyjádřilo. V průběhu výstražné stávky vstup do podniku novinářům neumožnilo.

Poslední březnový den se před hlavní bránou firmy uskutečnil protestní mítink zaměstnanců. Nebude-li středeční výstražná stávka úspěšná, hodlají odbory v protestních akcích pokračovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Odbory Nové huti chystají výstražnou stávku

Odbory ostravské ocelářské společnosti Ispat Nová huť (INH), jímž se zatím nepodařilo dohodnout s vedením firmy na kolektivní smlouvě na léta 2003 až 2005,...

Novohuťáci demonstrovali za práci

S transparenty "100 tisíc nezaměstnaných v regionu už stačí", "Vládo, podporuj tvorbu pracovních míst, ne vytunelované banky" přišly v pondělí před hlavní...

Výběr článků

Načítám