Hlavní obsah

Novodobý americký sen Google vstoupil se svými akciemi na trh

WASHINGTON

Internetový vyhledávač Google vydal v pátek odpoledne primární emisi svých akcií. Předpokládá se, že o ně bude obrovský zájem a Google bude letos největší primární nabídkou akcií v USA. Společnost by ale na poslední chvíli mohla mít s prodejem problémy.

Foto: Jiří Smutný

MZK v Brně, Kounicova 65a

Článek

Její majitelé totiž poskytli rozhovor časopisu Playboy. Teď sami tvrdí, že tím porušili pravidla. Několik dní před samotným vstupem totiž šéfové firem nesmí nijak ovlivňovat případné investory. Na to, že by Google mohl být nucen je opět koupit, upozornili americkou komisi pro cenné papíry sami majitelé. Komise už článek prozkoumala, ale zatím neřekla, zda v něm našla nějaká vyjádření, která by potenciální investory mohla ovlivnit.

Google chce z prodeje akcií získat asi 3,3 miliardy dolarů, což je přibližně 85 miliard korun. Investoři předběžné nabídky podávali v minulých dnech. Až proběhne aukce, tak se firma rozhodne, za jakou cenu přesně akcie prodá. Už dříve odhadla, že jejich cena se bude pohybovat od 108 do 135 dolarů, což by firmu ohodnotilo zhruba na 36 miliard dolarů (asi 930 miliard Kč). To je asi velikost státního rozpočtu České republiky na jeden rok.

Novodobý americký sen

Vznik společnosti se datuje od roku 1995, kdy se dva studenti na univerzitě Larry Page a Sergey Brin rozhodli, že založí internetový vyhedávač. Prvnotní kapitál ve výši miliónu dolarů sehnali od rodičů a známých. Podnikat začali v nezbytné garáži. O dva roky později vstoupil do jejich firmy první investor a vyhledávač odpovídal na 18 miliónů dotazů denně. Za devět let se jejich vyhledávač stal jedničkou na trhu a slovo "progooglovat" se stalo synonymem pro vyhledávání.

Pozorovatelé ale upozorňují, že firma v poslední době řadu věcí nepromyslela a hodně si uškodila. Poslední kapkou byl právě rozhovor v časopise Playboy. "Tím, jak moc chtějí být jedineční a dobří, si jen odcizí lidi," řekl analytik investiční společnosti Protege Funds Ben Holmes.

Někteří investiční poradci se už nechali slyšet, že nákup akcií Googlu nedoporučují 

Anketa

Používáte internetový vyhledávač Google?
ano
61,9 %
ne
38,1 %
Celkem hlasovalo 367 čtenářů.

Fakta o Googlu

:: V roce 1995 jej založili dva studenti univerzity va Stanfordu Sergey Brin a Larry Page

:: V USA mu dává přednost polovina uživatelů internetu, na celém světě 25 procent lidí

:: Prohledává 4,28 miliardy webových stránek

Reklama

Související témata:

Související články

Yahoo v reakci na Gmail nabídne 100MB schránku

Boj mezi internetovými portály nabízející možnost zřízení e-mailové schránky se přiostřuje. Portál Yahoo nabídne svým platícím uživatelům 2 GB a zároveň zvýší...

Výběr článků

Načítám