Hlavní obsah

Nová auta zlevnila až o víc než desetinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Nové automobily v Česku zlevnily za poslední půlrok i o více než deset procent. Prodejci se shodují, že za rekordně nízkými cenami je silná koruna i velká konkurence mezi jednotlivými značkami.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Článek

Posilující koruna v první polovině roku zapříčinila, že část dovozců nových vozů začala auta nabízet za ceny podle aktuálního denního kurzu. Tento model uplatňují například BMW, Audi, ale i další značky. Jiné značky, jako například Ford, mají ceny sice dané na dlouho dopředu, musejí ale reagovat na situaci na trhu a nabídky konkurence. Od začátku roku česká měna vůči euru posílila zhruba o dvě koruny.

Modely BMW tak od března do konce srpna zlevnily v průměru o devět až 11 procent. Například sedan 320d se 1. března prodával za 911 331 Kč, na začátku září firma počítá s cenou 831 775 korun.

Akční nabídky táhnou

Vedle snižování ceníkových cen firmy stále přicházejí s časově omezenými akčními nabídkami. Například Opel v srpnu snížil ceny a zároveň přišel s novými akčními nabídkami. "Díky plošnému snížení ceníkových cen v řádu desítek tisíc korun na naprostou většinu osobních modelů a novým akčním pobídkám mají zákazníci možnost získat nový vůz se slevou až 200 000 Kč," uvedl mluvčí Martin Hejral. Například model Meriva Essentia 1,4 16V firma prodává od 269 900 Kč.

Ford Focus sice ceníkově zlevnil v základním provedení zhruba o 13 000 korun na 417 000 Kč, v akci jej ale lze s lepší výbavou pořídit již od 350 000 korun.

Zlevnila i nejsilnější značka na trhu, domácí Škoda Auto. V rámci nabídky Edition 08 klesla nabídka základního modelu Fabie o 10 000 korun a Octavie o 25.000 Kč. U vybavenějších modelů jsou slevy o desítky tisíc vyšší.

Nejlevnější auta na trhu se drží těsně pod hranicí 150 000 Korun. Za tuto cenu lze při financování leasingem pořídit například Fiat Panda nebo Hyndai Atos.

Prodej aut v ČR

Prodej nových vozů v tuzemsku v posledních dvou letech výrazně roste. Loni za celý rok stoupl odbyt osobních aut o téměř sedm procent. Letos od ledna do července se prodej zvýšil o 9,2 procenta na 86 396 vozů. Vedle poklesu cen se na zájmu o nové vozy projevuje i růst ekonomiky a rostoucí životní úroveň domácností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám