Hlavní obsah

Notáři mají žně. Češi sepisují rekordní počty závětí

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letošním prvním pololetí sepsali Češi u notářů 13 419 závětí. To představuje meziroční nárůst o 1945 posledních vůlí. Jedná se o dosud nejvyšší pololetní počet. Vyplývá to z informací, které zveřejnila Notářská komora ČR.

Foto: Profimedia.cz

V letošním prvním pololetí sepsali Češi u notářů 13 419 závětí.

Článek

Pandemie covidu-19 počet závětí sepsaných notářem zatím výraznějším způsobem neovlivnila. „Už první dva kvartály tohoto roku ale naznačují, že letos můžeme očekávat nárůst posledních vůlí v řádu tisíců,” uvedl prezident Notářské komory Radim Neubauer.

„Lidé většinou předcházejí možným sporům mezi příbuznými, které by po jejich smrti mohly nastat, nebo chtějí zamezit dědění podle zákonných dědických tříd,” dodal.

Češi sepisují více závětí. Kvůli covidu to ale není

Finance

Svůj majetek podle Neubauera Češi neodkazují ani tak příbuzným, jako spíše přátelům nebo institucím. Na ty totiž dědické třídy nepamatují a lze je označit za dědice pouze v závěti.

Každá závěť, která je sepsána u notáře, se zapíše do centrální evidence pořízení pro případ úmrtí. Zůstavitel má tím pádem jistotu, že po smrti se bude podle této závěti v pozůstalostním řízení dědit.

Notář v roli soudního komisaře, který řízení vede, v této evidenci na začátku pozůstalostního řízení povinně zjišťuje, zda zůstavitel zanechal pořízení pro případ smrti.

Reklama

Související témata:

Související články

Svěřenských fondů v Česku přibývá

Ochránit majetek jeho převedením do svěřenských fondů se snaží stále více lidí. U rejstříkových soudů bylo k minulému pondělí zaregistrováno celkem 914 fondů....

Výběr článků

Načítám