Hlavní obsah

Norwegian odmítl nabídku na převzetí od majitele British Airways. Nebyla prý dost dobrá

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norské nízkonákladové aerolinie Norwegian Air Shuttle odmítly nabídky na převzetí od společnosti IAG, která je majitelem British Airways. Informoval o tom server BBC. Nabídka IAG prý neodpovídá hodnotě a vyhlídkám společnosti. Akcie Norwegian po zprávě klesly až o deset procent.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Letadlo společnosti Norwegian. V popředí generální ředitel firmy Bjorn Kjos.

Článek

IAG v současné době vlastní necelých pět procent akcií Norwegian. Podle informací zveřejněných v dubnu chtěla získat většinu v rychle rostoucí norské firmě, aby tak posílila svůj tržní podíl oproti konkurenci dalších nízkonákladových dopravců, jako je třeba irský Ryanair. [celá zpráva]

Norwegian uvedl, že obdržel postupně dvě nabídky od IAG na koupi společnosti, ani jedna ho ale neuspokojila. Tvrdí, že podhodnocuje společnost a její perspektivu. IAG potvrdilo, že mezi firmami proběhla jednání, nepodařilo se ale dosáhnout dohody.

Akcie Norwegian na burze v reakci klesly o téměř 10 procent, pak část ztrát odmazaly. Naopak akcie IAG, které vedle British Airways vlastní třeba španělskou Iberii, na burze v Londýně rostly o 5,6 procenta.

Norwegian upoutal pozornost nabídkou levných letů, například za jednosměrnou letenku z Edinburku a Dublinu do New Yorku účtoval 99 liber (2870 korun). Dařilo se mu přilákat více cestujících, v loňském roce ale firma vykázala ztrátu kvůli nákladům na investice i zdražení leteckého paliva.

Reklama

Související články

Ryanair koupí aerolinky Nikiho Laudy

Největší evropské nízkonákladové aerolinky Ryanair koupí podíl až 75 procent v nové letecké společnosti Laudamotion bývalého slavného závodníka F1 Nikiho...

Výběr článků

Načítám