Hlavní obsah

Norsko chce zvýšit cla, aby pomohlo domácí produkci potravin

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Norsko plánuje zvednout dovozní cla na zemědělské produkty, jako jsou sýry nebo maso. Důvodem je snaha zlepšit domácí produkci potravin. Informovala o tom agentura DPA s odkazem na slova norského ministra zemědělství Trygveho Slagsvolda Veduma.

Foto: www.sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

„Zvýšení dovozních cel je klíčové pro norské zemědělství,“ uvedl Vedum s tím, že cílem vlády je zvýšit tuzemskou produkci potravin v následujících letech o 20 procent.

Podle Veduma, který je členem koaliční Strany středu, by ke zvýšení cel mělo dojít od začátku příštího roku. Jak připomíná DPA, Strana středu má svou voličkou základnu na venkově a tento krok by jí mohl pomoci zajistit si hlasy ve volbách, které se uskuteční v příštím roce.

Podle Veduma by se tímto krokem neměly zvednout ceny pro norské spotřebitele. Vláda by také měla povolovat výjimky pro dovoz z chudších zemí.

Konfederace norských podnikatelů (NHO) i opoziční Strana pokroku nicméně s tímto opatřením nesouhlasí. Roald Gulbrandsen z NHO uvedl, že se takto „upírá norským spotřebitelům možnost svobodného výběru“.

Norsko není členem Evropské unie, ale patří k členským státům Evropského hospodářského prostoru (EHP).

Reklama

Výběr článků

Načítám