Hlavní obsah

Nezaměstnaných je o 77 tisíc více než před rokem

Novinky, Bohumír Žídek

Bez práce bylo v Česku na konci listopadu 274 526 lidí. To je o 2841 lidí více než před měsícem a o 77 237 více než před rokem. Míra nezaměstnanosti činila 3,8 procent, před rokem to bylo 2,6 procenta. Vyplynulo to z dat, jež v pátek zveřejnil Úřad práce ČR.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Aktuální počet nezaměstnaných představuje nejvyšší listopadovou hodnotu od roku 2016, kdy bylo bez práce celkem 362 755 lidí.

To, že je nezaměstnaných o 2841 více, však neznamená, že o práci přišlo právě tolik lidí. Ve skutečnosti se do evidence na úřadech práce nově přihlásilo 35 360 nezaměstnaných. Celkem 32 519 uchazečů o zaměstnaná však z evidence odešlo, případně byli vyřazeni.

Kromě koronavirové krize na trh práce působí i pravidelné sezonní faktory. „Pokud jde o turistickou sezónu, ve většině regionů byla přerušena v návaznosti na přijatá bezpečnostní opatření,” doplnil generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

„S rozjezdem té zimní zaměstnavatelé čekají na vývoj celkové situace a s tím související případné rozvolňování. Meziměsíčně vzrostl počet volných pracovních míst. Nově jich zaměstnavatelé nahlásili přes 37 tisíc,” dodal.

Nezaměstnanost v říjnu stoupla na 2,9 procenta

Ekonomika

Nejvíce nezaměstnanost rostla v okrese Jeseník, a to o 17,8 procenta. Následovaly okresy Jindřichův Hradec (o 10,6 procenta), Písek a Klatovy (oba o 9,4 procenta).

V 18 okresech republiky naopak nezaměstnanost klesala. Z toho nejvíce v okrese Tachov – o 3,9 procenta. Následovaly okresy Plzeň-město (o 2,5 procenta), Chomutov (o 2,3 procenta) a Most (o 2,1 procenta).

Nejnižší míru nezaměstnanosti hlásí okresy Rychnov nad Kněžnou (1,8 procenta), Pelhřimov (1,9 procenta), Praha–východ (2 procenta), Jindřichův Hradec a Jičín (oba 2,1procenta).

Naopak s nejvyšším podílem nezaměstnaných se potýkají okresy Karviná (7,9 procenta), Ostrava-město a Most (oba 6,5 procenta).

Podle metodiky Českého statistického úřadu (ČSÚ) činila říjnová nezaměstnanost 2,9 procenta.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Související články

Hromadné propouštění oznámilo 41 firem

Hromadné propouštění v září a říjnu oznámilo 41 zaměstnavatelů. O místo přijde 3100 zaměstnanců. Zhruba 40 procent rušených míst se nachází v Moravskoslezském...

Výběr článků

Načítám