Hlavní obsah

Nezaměstnanost v říjnu klesla

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnaných v Česku bylo v říjnu o 5330 méně než v září. Míra nezaměstnanosti klesla z 3,8 na 3,7 procenta. Meziročně však stoupla z 2,6 procenta. Vyplývá to z dat, jež ve středu zveřejnil Úřad práce ČR.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Úřady práce na konci měsíce evidovali 271 685 uchazečů o zaměstnání. To je nejméně od června, přesto se jedná o nejvyšší říjnovou hodnotu od roku 2016. Tehdy bylo bez práce dokonce 366 244 lidí.

„Pokud jde o turistickou sezonu, ve většině regionů byla přerušena v návaznosti na přijatá bezpečnostní opatření. Přesto nezaměstnanost v říjnu klesla,” konstatoval ředitel odboru zaměstnanosti ÚP ČR Jan Karmazín.

Karmazín předpokládá, že v příštích měsících nezaměstnanost poroste v souvislosti s útlumem sezonních prací v zemědělství a lesnictví. „Ve větším počtu by se mohli začít hlásit také pracovníci z oblasti služeb,” doplnil. Právě služby jsou nejvíce zasaženy aktuálními protiepidemickými opatřeními vlády.

Nezaměstnanost v USA před prezidentskými volbami klesla na 7,9 procenta

Ekonomika

„Říjnový mírný pokles nezaměstnanosti je v tuzemsku standardním jevem, ovšem vzhledem k epidemické situaci je jeho letošní potvrzení spíše důsledkem vládní politiky,” připomněl analytik Raiffeisenbank Vít Hradil.

„Primárně se pak jedná o jednotlivé varianty programu Antivirus, jejichž prostřednictvím stát podle údajů MPSV již vydal necelých 19 miliard korun na částečnou úhradu mezd pracovníkům provozů zasažených restrikcemi. Celkem tak bylo podpořeno přes 812 tisíc zaměstnanců v soukromé sféře,” dodal.

Otázkou je, jaký dopad na ekonomiku bude mít druhá vlna pandemie. „Po jarní zkušenosti se navíc momentálně se situací lépe vypořádávají výrobní podniky, kterým pomáhá i dobře rozjetý německý průmysl,” uvedl Hradil.

„Naproti tomu ve službách, které jsou omezeními nejvíce zasaženy, předpokládáme nadále napjatou situaci. Dalším varovným ukazatelem do budoucna je i pokračující nárůst podílu dlouhodobě nezaměstnaných, jejichž opětovné začlenění do pracovního procesu je obvykle složitější,” dodal analytik.

Prouza: V roce 2021 nezaměstnanost až devět procent, více než třetina hotelů může zavřít

Koronavirus

Na úřad práce se nově přihlásilo 36 239. To je o 14 635 nových uchazečů méně než před měsícem. Naopak se z evidence odhlásilo nebo bylo vyřazeno 41 569 uchazečů, což je o 11 368 méně než v září.

Největší pokles nezaměstnanosti zaznamenaly okresy Rokycany (o 7,4 procenta), Plzeň-město (o 6,1 procenta) a Mladá Boleslav (o 5,8 procenta). Nezaměstnanost naopak nejvíce roste v okresech Karlovy Vary (o 2,9 procenta), Praha-západ (o 2,4 procenta) a Nymburk (o 1,4 procenta.

Nejnižší míru nezaměstnanosti hlásí okresy Rychnov nad Kněžnou (1,8 procenta), Jindřichův Hradec, Pelhřimov a Praha-východ (všechny tři 1,9 procenta).

Naopak s nejvyšším podílem nezaměstnaných se potýkají okresy Karviná (8 procent), Most (6,6 procenta) a Ostrava-město (6,5 procenta).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám