Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Německu nečekaně prudce klesla

Novinky, ČTK, Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Počet nezaměstnaných v Německu v červenci klesl zhruba o 42 000 na 4,809 miliónu lidí. Analytici jsou číslem překvapeni, protože čekali, že počet se sníží maximálně o deset tisíc.

Článek

Míra nezaměstnanosti se snížila na 11,6 z červnových 11,7 procenta. Nezaměstnanost v Německu se snižuje čtvrtý měsíc po sobě. Údaje jsou upraveny s ohledem na sezónní výkyvy.

"Vytvořili jsem v tomto roce více pracovních míst," uvedl ředitel firmy Hugo Boss, která je největším výrobcem oděvů v Německu. "Poptávka spotřebitelů roste, i když podmínky pro podnikání jsou stále složité," doplnil.

Podle jiné metodiky vzrostl počet nezaměstnaných bez sezónní úpravy naopak vzrostl o 68 000 na 4,772 miliónu a míra nezaměstnanosti stoupla na 11,5 procenta z 11,3 procenta v předešlém měsíci.

Čtvrteční údaje znamenají novou vzpruhu pro vládnoucí sociální demokraty kancléře Gerharda Schrödera, kteří budou usilovat o znovuzvolení v předčasných parlamentních volbách 18. září. Donedávna poskytovala neustále rostoucí nezaměstnanost pravicové opozici vítanou munici ke kritice.

Munice pro Schrödera

"Je to pěkně načasované na Schröderovu předvolební kampaň. Jeho strana bude jistě na tato čísla poukazovat," řekla ekonomka Sandra Petcovová z investiční banky Lehman Brothers.

Ekonom Carsten Klude z MM Warburg však nevěří, že by to mohlo pro náladu voličů znamenat zvrat. S pomocí předchozího prudkého růstu nezaměstnanosti vede v průzkumech opoziční CDU/CSU nad vládní SPD o 15 až 17 procentních bodů.

Počátkem roku se počet nezaměstnaných dostal poprvé od 30. let nad pět milionů osob. Mezitím se však již začaly projevovat dopady reforem trhu práce, které platí od počátku roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám