Hlavní obsah

Německu se nedaří bojovat s rekordní nezaměstnaností

Novinky, ČTK, Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Nezaměstnanost v Německu se v v březnu dostala na nový rokurd. Bez práce je 4,67 miliónu lidí. Míra nezaměstnanosti je 12 procent, za jediný měsíc se tak zvýšila o tři desetiny. Analytici očekávali růst o jednu desetinu. Nezaměstnanost v sousedním Německu značí, že země se nedostává z ekonomické krize tak, jak si představovala, a může výrazně ovlivnit i českou ekonomiku.

Článek

Počet lidí, kteří berou podporu je nejvyšší od druhé světové války. Více lidí nepracovalo jen v období mezi světovými válkami.

Za růstem nezaměstnanosti částečně stojí i chladnější počasí, které znemožnilo přijímání nových zaměstnanců v odvětvích jako je stavebnictví. Nic na tom nezměnil ani fakt, že počet volných míst se zvýšil už čtvrtým měsícem v řadě. V březnu o 23 tisíc.

Špatná zpráva pro Schrödera

Analytici upozorňují, že stav je částečně dán reformami, které loni začala vláda Gerherda Schrödera. Pro něj samotného to ale znamená velký politický tlak, nedaří se mu ekonomiku nastartovat tak, jak si představoval a jak sliboval.

"Stav na trhu práce brání tomu, aby spotřebitelé začali více utrácet," řekl ekonom Barclays Capital Laurence Boon. Právě spotřeba domácností by mohla pomoci nastartovat ekonomický růst. Podle něj je těžké říci, jak ze situace ven. "Regiony v Evropě mají nyní tendenci čekat, jak se situace vyvine," doplnil.  Německo ale v takových problémech není samo, podobně je na tom i Francie.

Jak se daří německé ekonomice, je důležité pro Českou republiku. Většina zboží, které vyváží do zemí EU, končí právě tady. Pokud by na tom němečtí spotřebitelé byly ekonomicky špatně, mohlo by se to podepsat do zájmu o české zboží.

Související témata:

Související články

Německo srazilo růst ekonomiky celé eurozóny

Největší evropské ekonomika v posledním čtvrtletí roku 2004 výrazně propadla. Německý hrubý domácí produkt (HDP) klesl o 0,2 procenta. To je první propad...

Výběr článků

Načítám