Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Británii klesla na úroveň před pandemií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra nezaměstnanosti v Británii za tři měsíce do konce února klesla na 3,8 procenta z 3,9 procenta za listopad až leden. Dostala se tak na úroveň z doby těsně před pandemií nemoci covid-19. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil britský Národní statistický úřad (ONS).

Foto: Carl Recine, Reuters

Okno pracovní agentury ve městě Stoke-on-Trent

Článek

Údaj je v souladu s očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Nezaměstnanost je nyní na stejné úrovni jako za tři měsíce do konce prosince 2019.

Pod hodnotou 3,8 procenta byla míra nezaměstnanosti naposledy v roce 1974. Naopak průměrná mzda Britů v loňském roce po očištění o inflaci klesla o 1 procento.

Počet volných pracovních míst za tři měsíce do konce března stoupl na rekordních 1,288 milionu.

Británie plánuje postavit osm nových jaderných reaktorů

Ekonomika

To ukazuje, že mnoho zaměstnavatelů se nadále potýká s nedostatkem pracovníků, a posiluje obavy, že trh práce by mohl dále zvýšit inflaci, což je důvod, proč britská centrální banka zvyšuje úrokové sazby.

Ta minulý měsíc zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 0,75 procenta. Reagovala tak na prudký růst cen, především energií.

Tempo růstu britské ekonomiky v únoru zpomalilo na 0,1 procenta z lednových 0,8 procenta. Přispěl k tomu hlavně prudký pokles výroby automobilů a počítačového zboží.

Nežádejte vyšší plat, vyzval Brity šéf centrální banky. Při svých příjmech dostal hned sprchu

Ekonomika

Analytici však očekávali, že hrubý domácí produkt vzroste o 0,3 procenta, když koncem ledna byla v zemi zrušena většina koronavirových omezení. Britská ekonomika byla v únoru 1,5 procenta nad úrovní z doby před pandemií covidu-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám