Hlavní obsah

Nezaměstnanost už třetí měsíc neroste, ale ani neklesá

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku v srpnu zůstala třetí měsíc sa sebou na 7,4 procenta. Bez práce bylo 535 225 lidí. Naopak se zvýšil počet volných pracovních míst – meziměsíčně o 3645, meziročně pak o 14 145. Celkem jich zaměstnavatelé nabízeli 54 724, informoval v pondělí Úřad práce ČR.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech.

Článek

Situace na trhu práce se v ani v srpnu nijak výrazně nezměnila. Nadále ji ovlivňují probíhající sezónní práce v zemědělství, stavebnictví, hotelnictví, gastronomii, lázeňství, lesních závodech nebo povrchových lomech.

„Osobně vnímám jako velmi pozitivní fakt, že už několik měsíců po sobě roste počet volných pracovních míst. V září by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesnout nebo vlivem příchodu hlavní vlny absolventů do evidence stagnovat. V říjnu, s postupným utlumováním sezónních prací, pak může vzrůst. S největší pravděpodobností se ale nedostane na loňské hodnoty,“ řekla ředitelka úřadu Marie Bílková.

Na jedno místo deset lidí

Zaměstnavatelé měli v srpnu největší zájem o pomocné pracovníky ve stavebnictví a v rostlinné výrobě, zedníky, manipulační dělníky, pracovníky v gastronomii, prodavače, policisty, všeobecné administrativní pracovníky, ostrahu objektů a operátory call center. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době v průměru 9,8 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Ústí nad Labem (35,2), Karviná (34,4), Sokolov (32,7), Bruntál (30,5) a Hodonín (27,8).

Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (3,5 procenta), Prachatice a Benešov (shodně 4,3 procenta), Pelhřimov a Mladá Boleslav (shodně 4,4 procenta).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám