Hlavní obsah

Nezaměstnanost klesla v dubnu téměř k pěti procentům

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku opět poklesla, a to na 5,2 procenta. V březnu činila 5,6 procenta. Vyplývá to z pondělních údajů ministerstva práce a sociálních věcí. Lidí bez práce bylo 316 tisíc.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Od začátku roku nezaměstnanost pomalu klesá. V únoru dosáhla 5,6 procenta. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo od úřadu na 101 tisíc lidí.

„Ukazuje se, že i přes velmi pravděpodobné zpomalení ekonomiky, mají firmy stále chuť zaměstnávat nové zaměstnance, které na druhé straně hledají se stále většími obtížemi. Počet nových pracovních míst překonal hranici 152 tisíc. Na jedno místo tak už nepřipadají ani dva uchazeči o práci,“ komentoval analytik ČSOB Petr Dufek.

Nejvyšší nezaměstnanost ve vybraných regionech (v %):
Most12,9
Karviná12,3
Teplice11,0
Ústí nad Labem10,4

Naopak nejnižší míra nezaměstnanosti byla v okresech Praha–východ (1,5 %), Praha–západ (1,7 %), Praha (2,0 %) a Mladá Boleslav (2,1 %).

Před několika dny vydal Český statistický úřad (ČSÚ) svůj přehled nezaměstnanosti za první čtvrtletí letošního roku. Podle něj bylo v Česku bez práce nejméně lidí od poloviny roku 1997, tedy 4,7 procenta. ČSÚ přitom vychází z jiné metodiky než ministerstvo práce.

„Klesající nezaměstnanost můžeme očekávat i v dalších měsících až do července. V závěru roku by se míra nezaměstnanosti mohla dostat na zhruba pět procent.,“ uzavřel Dufek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám